Anne Oja • 3. oktoober 2011 kell 12:14

Ligi sõitis Luksemburgi Kreeka hetkeseisu arutama

Rahandusminister Jürgen Ligi osaleb täna ja homme euroala ja EL liikmesriikide rahandusministrite nõupidamisel Luksemburgis, kus arutatakse Kreeks hindamismissiooni hetkeseisu ja EFSFi paindlikkuse suurendamist.

Täna, 3. oktoobril toimuval eurogrupi kohtumisel arutatakse Kreeka hindamismissiooni hetkeseisu, teatas rahandusministeerium. Kuivõrd Euroopa Komisjoni, Euroopa Keskpanga ja IMFi missiooni läbirääkimised veel kestavad, siis järgmist laenumakset täna veel ei otsustata. Rahandusministritel on täna kavas pidada ka nõu, kuidas oleks võimalik EFSFi paindlikumalt kasutada.

Homme, 4. oktoobril toimuval Ecofini kohtumisel plaanitakse jõuda kompromissile Euroopa Liidu (börsiväliste) tuletisinstrumentide, kesksete vastaspoolte ja kauplemisteabe keskuste (European Market Infrastructure  Regulation) määruse eelnõus. Eelnõu eesmärgiks on vähendada riske finantsstabiilsusele ja selleks kohustatakse finantsinstitutsioone ja juriidilisi isikuid tuletistehingutega arveldama Euroopa Liidus tegevusloa saanud keskse vastaspoole kaudu, samuti registreerima börsivälised tuletistehingud vastavas registris. Eesmärk on ka kesksele vastaspoolele määrata kindlaks tegevusloa, kapitali- ja muud usaldusväärsuse nõuded.

Kohtumisel annab Euroopa Komisjon ülevaate riikide ülemäärase eelarvepuudujäägi protseduuride täitmisest ja ajakavas püsimisest.

Homme valmistatakse taas ette Euroopa Liidu ühispositsioone G20 rahandusministrite ja keskpankade presidentide 13.–16. oktoobril toimuvaks kohtumiseks. Põhiküsimused on jätkuvalt samad: tegelemine globaalse majanduskasvu aeglustumise väljakutsetega ning finantssektori regulatsioonide tugevdamisega.

Rahandusministrid annavad ka panuse Euroopa Liidu positsioonidesse ÜRO kliimamuutuste 17. konverentsiks, mis toimub novembri lõpus Durbanis. Euroopa Liidu positsioon kinnitatakse 17.-18. oktoobril toimuval Euroopa Ülemkogu kohtumisel.

Hetkel kuum