3. oktoober 2011 kell 19:02

Saksamaa viivitab EFSFi võimendamisega

Saksa rahandusminister Wolfgang Schäuble ei soovi enne euroala päästefondi EFSFi järgmisi samme arutada, kui viimased kolm riiki on fondi heaks kiitnud.

Paindlikkuse suurendamise all mõeldakse küsimust, kuidas suurendada fondi löögijõudu nii, et liikmesriigid ei peaks enam rohkem juba lubatud garantiisid suurendama, vältides seejuures uut ratifitseerimisringi euroala parlamentides.

„Spekuleerida pole mõtet,” ütles Schäuble esmaspäeval Luksemburgis alanud Euroopa rahandusministrite kohtumisel, lisades, et Saksamaa ootab fondi võimendamisega, kuni kõik euroala parlamendid on muudatused kinnitanud.

Nii Schäuble kui ka Luksemburgi rahandusminister Luc Frieden keeldusid arutamast EFSF-i löögivõime suurendamist läbi laenukapitali kaasamise, vaatamata sellele, et veidi varem oli Euroopa Liidu majandus- ja rahandusvolinik Olli Rehn teatanud, et ministritel on kavas see täna arutlusele võtta.

Neliteist eurotsooni riiki on EFSF-i uued volitused heaks kiitnud. Otsustama peavad veel Malta, Slovakkia ja Holland. Enim kardetakse hetkel Slovakkia otsust, sest riigi  peaminister Iveta Radicova seisab silmitsi koalitsioonis olevate euroskeptikute grupiga. Slovakkia hääletus toimub 17. oktoobril. 

Autor: Maarja-Liis Mitri

Hetkel kuum