Indrek Kald • 14. oktoober 2011 kell 9:05

Praxise juht: kas oleme ehitanud Kesk-Aafrika riigi?

Kas Eestis on 20 aastaga ehitatud Kesk-Aafrika riik, küsis Praxise juht Annika Uudelepp riigikontrolli aruannet kommenteerides.

Eile avalikustatud riigikontrolli aastaaruande sõnum on tõsine – me ei jaksa sellist riiki üleval pidada, lisas ta. Uudelepp ütles Kuku Äratajale antud kommentaaris, et aruande alapealkirjad on vägagi masendavad. "Võib tekkida küsimus, mida me viimased 20 aastat oleme ehitanud, valmis oleks saanud justkui mõni Kesk- Aafrika riik," sõnas ta.

Uudelepp lisas, et kui aga asja laiemalt vaadata ja aruandesse süveneda, siis tuleb tõdeda, et riigikontrollil on palju argumente, miks nii kriitiline ülevaade koostada, varasematel aastatel pole riigikontrolli kriitikat eriti arvesse võetud.

"Tegelikult tuleb seda aruannet ikkagi vaadata kui tähelepanujuhtimist vajakajäämistele, mitte tervikülevaadet sellest ja hinnangut sellest, kuidas riik ja omavalitsused hakkama saavad," märkis ta.

"Küsimus on siin võib-olla selles, et miks Riigikontroll sellisel väga negatiivsel ja kriitilisel toonil eelistab oma tööd kommunikeerida," lisas Uudelepp.

"Mulle tundub, et isegi seal, kus kriitika on vajalik ja põhjendatud, võiks tuua ja saab ka tuua innustavaid ja positiivseid näiteid sellest, kuidas neid probleeme ületada ja ka häid näiteid sellest, et hea ettevõtmine ja targad mõtted annavad ka lahendusi ja tulemusi, mitte et kuidas ei saa, vaid et saab ikka ka," rääkis ta.

Kuigi enamus aruandest on suhteliselt tumedates toonides, on tema sõnul näpuotsaga ka kiitvaid hinnanguid – näiteks on riigi raamatupidamine korras. Kokkuvõttes on Praxise juhi ütlusel oluline mõista, et tarvis on tugevaid, süsteemseid muutusi, muidu ei jaksa me sellist riiki enam üleval pidada

Hetkel kuum