• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Eesti firmad Põhjamaade allhanke teigija rollis

  2008. aastal, kui nõudlus ära kukkus, olid laod kaupa täis, kõik jäi justkui seisma. Praegu on laovarud optimaalsed, kaup liigub kiiresti. "Meie oleme optimistlikud, hiljuti muretsesime ühe keevitusroboti, mis aitab meil efektiivsust kasvatada. Nii meil kui ka meie neljal allhankijal on tellimused ees ja järgnevaks aastaks tuleb tööd veel juurde. Plaanis on ka töötajaid juurde võtta," räägib Binger OÜ juhataja Aleksei Männiste.
  Tema sõnul kasvab neil sel aastal käive viiendiku võrra, kasumis antakse natuke järele, kuna allhankijate osakaal on kasvanud. Ettevõtte käibest lõviosa - 80 protsenti - tuleb Soomest, ülejäänu Norrast. Eesti turg seisab Männiste sõnul paigal.
  "Soomes, Rootsis, Norras on meil konkurentsieelis poolakate ning tšehhide ees, meie asukoht on parem. Transport on odavam."
  Männistega samal meelel on Palmse Metalli juhataja Bert Sild, kes kinnitas, et meedias kõlavad pessimistlikud noodid lähituleviku kohta teda närvi ei aja.
  "Oleme ühe õppetunni saanud, kogemust juba on. Eks ettevaatlikumaks on pisut muututud," ütleb ta. "Kõike ei ole võimalik ette näha, ja palju siin meist ikka sõltub? Ette hirmu tunda ei ole mõtet."
  Töötajaid palgatakse taas juurde. Silla sõnul ringleb praegu kaup kiiresti, erinevalt 2008. aastast ei taha firmad enda käes suuri rahavarusid hoida, vaid tehakse aktiivselt oste. Ta märkis, et plaanib investeerida ning ka inimesi juurde võtta. Käibe kasv tuleb sel aastal eelmisega võrreldes ligi 15 protsenti.
  "Meie toodangust hõlmab koduturg ehk vaid mõne protsendi, põhirõhk on Skandinaavias ning Kesk-Euroopas. Seal me olulist langust ei näe. Sesoonselt ikka mahud kõiguvad," kirjeldab Sild.
  Silla optimismi ei jaga aga peamiselt Rootsi, Norrasse ning Soome eksportiv OÜ EHA Metalli- ja Puidutooted juhataja Kaupo Roop.
  "Ei saa öelda, et me laienemise teel oleksime. Ühe koondamislaine oleme üle elanud. Oleme seda väga raskelt üle elanud," tunnistas Roop. "Meie Soome partnerid on igatahes üldise olukorra pärast mures ja ollakse edaspidise suhtes väga ettevaatlikud. Prognoosides on arvestatud langusega."
  Investeerimisest ei pääse ka raskel ajal. Ettevõte on siiski liikumas sarnaste mahtude juurde, mis olid kolm aastat tagasi, enne 2008. aasta kukkumist, ja seda väiksema töötajate arvuga.
  "Kedagi me juurde ei võta, sest mahtude kasvu me ette ei näe. Kõigepealt tuleb olemasolevatele töötajatele pakkuda täit rakendust. Aga investeerida tehnoloogiasse tuleb ikka, parem on väikesed augud ära lappida, kui hiljem suui parandama hakata," sõnab Roop.
  Kuigi Eestis on praegu veel arvestatav tööpuudus, hiilib selle kõrval ka tööjõu puudus, heade oskustega inimesi napib ka praegu.
  "Palju häid töötajaid on läinud üle üle lahe, kas Soome või Rootsi tööle," ütles Roop ja jätkas: "Mind paneb imestama, kuidas on võimalik Soomes ja Rootsis inimestele nõnda palju palka maksta, sest lõpp-toodangu hind on ju praktiliselt sama mis meilgi, palgavahe on aga kohati 3- 4kordne. Ilmselt tuleb edu suuremast tehnoloogilisest võimekusest ja sellest, et inseneriharidus, erinevalt meist, on seal au sees, hästi tasustatud. Sellest algab ka kõik muu."
  Kõik ju räägivad sellest ja kui praegu öelda, et langust ei tule, ei usu seda keegi. Fakt on aga see, et meie suuremad kliendid ja partnerid, ka meie ise jätkame igapäevast tööd, olles valmistunud halvemaks. Oleme masust saanud teatud kogemusi ja valmis uueks võimalikuks languseks. Osa kliente ei ole meile teatanud mingitestki omapoolsetest muudatustest, osa on võtnud nn ooterežiimi ja on oma plaanidest rääkides pigem konservatiivsel seisukohal. Jätkame tavapärast tööd ja loomulikult jälgime turul toimuvat. Tänavu oleme võtnud kümmekond inimest tööle juurde. Käive on täiesti vastavuses varasemalt vastuvõetule ja pole põhjust praegu muutma hakata.
  Tootmise laiendamist me vähemalt sel aastal ei plaani. Meie lähima poole aasta eesmärk on edukalt täita olemasolevad tellimused ning aidata kaasa praegu olemasolevate klientide uute projektide elluviimisele.
  Arvestades avalikkuses levivaid hoiatusi uue majanduskriisi võimalikkusest, ei suuda praegu keegi meie klientidest prognoosida oma tellimusi pikemaks ajaks ette kui heal juhul kahe kvartali arvestusega.
  Sel aastal liitus meie meeskonnaga kümme uut töötajat. Võimaluse selleks andis valutööde mahu suurenemine.
  Võrreldes möödunud aasta sama perioodiga kasvas meie käive tänavu 30% võrra.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Nestor: kahetoalistele korteritele varsti enam ostjaid ei leidu
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Tohutu muutus demograafias avaldab kinnisvaraturule aasta-aastalt üha suuremat mõju, nii et tekib küsimus, kas praegustel kahetoaliste korterite omanikel on tulevikus suuremale pinnale kolides enam turgu vana mahamüümiseks, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Riik viib lennufirmad ühe tiiva alla
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Valitsus andis majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile heakskiidu alustada ettevalmistusi uue lennunduskontserni loomiseks, mis ühendab Nordica, Regional Jeti (ärinimi Xfly) ja Transpordi Varahalduse ühe katuse alla.
Euroopa liidrid annavad Poolale viimase võimaluse
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.
Poola peaminister Mateusz Morawiecki saabus täna Brüsselisse kaitsma oma riigi justiitsreforme, kuid võib homme Euroopa Liidu tippkohtumiselt lahkuda trahvide ning kohtukutsega.