18. oktoober 2011 kell 8:50

Mr Dax: „Oleme lõpufaasis!“

Finantssüsteem on kuristiku serval, aidata võib veel ainult restart, ütleb Saksa Mr Daxi nime all tuntud börsimaakler ja menuraamatute autor Dirk Müller.

„Meie finantssüsteem on niimoodi loodud, et see tuleb iga paari aastakümne tagant uuesti käima lükata. Põhjapanev viga on järgmine: Kogu raha mis me teenime, on võlaraha. See tähendab: raha tekib siis, kui keegi võtab laenu. Kogu rahale, mis on käibes, seisab teisel pool vastu laen.“ Probleem on Mülleri sõnul selles, et raha koguneb üha vähemate inimeste kätte, samal ajal kui suurtele massidele jääb üha vähem. Eraisik maksab kinni omaenda võlad, maksude näol riigi võlad ja toodete kaudu, mida ta ostab, firmade võlad.

Müller ütleb, et ühel hetkel see enam ei toimi. „Me oleme lõpufaasis. Nagu iga paari aastakümne tagant toimub see, mida ma nimetan „resetiks“. See võib toimuda järgmise kahe, kolme aasta jooksul. Võib ka juhtuda, et me jätkame niimoodi veel 10 aastat – aga seda ma ei usu.“ Mis juhtuma hakkab, on ümberjaotamine ülevalt allapoole. „Neilt, kellel on riikide suhtes nõudmisi, võetakse midagi ära, massidelt võetakse surve ära.“ Vahendeid, kuidas see toimida võiks, on mitu: inflatsioon, rahareform, kõrge tulumaks tippsissetulekutele või võlakärbe.

Kreeka jaoks on euro rahana liiga tugev, ütleb Müller – „sellega ei jõua nad iialgi haljale oksale, välja arvatud juhul, kui me pole valmis neile igal aastal miljardeid andma“. Euro tulevikku näeb Müller vaid praeguste tuumikriikide ühisrahana – nõrgemad peavad rahaliidust välja astuma.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum