Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Muusikasse pandud planeetide müstika

  Eesti Riiklik Sümfooniaorkester esitab sarja "Saaga" teisel kontserdil Eri Klasi juhatusel kaks põneva taustaga teost: Bizet' sümfoonia C-duur ja Holsti sümfoonilise süidi "Planeedid".
  Prantsuse romantismiajastu helilooja Georges Bizet (1838-1875) on tuntud eelkõige ooperi "Carmen" loojana. Tõelise haruldusena kõlab sel kontserdil aga Bizet' ainus säilinud sümfoonia. Sümfoonia C-duur on Georges Bizet' noorpõlveteos, mille ta 17aastaselt Pariisi konservatooriumi tudengina komponeeris, matkides Viini klassikuid. Teoses on vihjeid nii Haydni, Mozarti, Beethoveni, Mendelssohni, Schumanni kui ka Rossini helikeelele.
  Bizet ise teose käekäigu vastu huvi ei tundnud, selle kohta ei leidu viiteid tema kirjades ning helilooja eluajal seda ka ei esitatud.
  Inglise helilooja ja muusikapedagoogi Gustav Holsti (1874-1934) loomingust on kavas sümfooniline süit "Planeedid", mis on üks tema tuntumaid teoseid ja mille avalik esiettekanne toimus 15. novembril 1920.
  Gustav Holst põlvneb suurte muusikaliste traditsioonidega perekonnast. Lõpetanud Londoni Kuningliku Muusikakolledži trombooni erialal, õppinud samas ka kompositsiooni, töötas Holst aastatel 1898-1903 esimese tromboonimängijana Carl-Rosa Opera Companys.
  1903. aastast oli helilooja õpetaja ja direktor mitmes Londoni muusikaõppeasutustes, töötas kompositsiooniprofessorina Londoni Kuninglikus Muusikakolledžis ning pidas loenguid USAs Harvardi Ülikoolis.
  Süidis "Planeedid" on muusikalise väljenduse saanud taevakehad Marss, Veenus, Merkuur, Jupiter, Saturn, Uraan ja Neptuun. Helilooja enda sõnade kohaselt kannavad teose osad astroloogilist tähendust ning antiikmütoloogia samanimeliste tegelastega seosed puuduvad.
  "Marss, sõjatooja" pakub tavapärase sõjakuse asemel moodsa sõja ägedaid nüansse trummipõrina ja vaskpuhkpillidega. Jahe ja rauge "Veenus, rahutooja" tundub tulevat hoopis teisest maailmast, inimlikkust annavad talle tšello ja oboe soojad ekspressiivsed passaažid.
  Nobejalgne "Merkuur, tiivuline sõnumitooja" astub kuulaja ette tantsulises skertsos. "Jupiter, lõbutooja" kõlab rõõmsalt ja majesteetlikult. "Saturn, vanadusetooja" oli helilooja lemmikosa. "Uraan, võlur" saabub trompetite ja tromboonide groteskse tantsuga. "Neptuun, müstik" kujundab võimsa ja pühaliku finaali, millesse sulavad saladuslikud naishääled lisavad oma annuse müstikat, lastes meil tunnetada oma kohta kosmoses ja teiste maailmade hulgas.
  Teose ettekandel on kaastegev tütarlastekoor Ellerhein.
  Autor: Kersti Inno
 • Hetkel kuum
Otto Pukk: millises kodus saab olla armastus, kui pole võimalik külmkappi toiduga täita
Miks hetkel, kui meie majandus on põhja katsumas, tegeleb valitsus järjest n-ö mittemaksvate valimislubaduste või muude kõrvaltegevustega, küsib praegu Eesti poliitikas toimuva kohta Eesti Elektroonikatööstuse Liidu volikogu esimees ja Incapi elektroonikatootmise rahvusvahelise grupi president Otto Pukk.
Miks hetkel, kui meie majandus on põhja katsumas, tegeleb valitsus järjest n-ö mittemaksvate valimislubaduste või muude kõrvaltegevustega, küsib praegu Eesti poliitikas toimuva kohta Eesti Elektroonikatööstuse Liidu volikogu esimees ja Incapi elektroonikatootmise rahvusvahelise grupi president Otto Pukk.
Ettevõtja: öeldakse, et alandage hindu. Mille arvel?!
Miks on hinnad kõrged? Sest intressid, inflatsioon ja tarbekaupade omahinnad ei lange, palgasurve ning sõjast tingitud majanduslangus ei ole kadunud, kirjutab ettevõtja, OÜ Keil M.A. juhatuse liige Andres Mängel vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Miks on hinnad kõrged? Sest intressid, inflatsioon ja tarbekaupade omahinnad ei lange, palgasurve ning sõjast tingitud majanduslangus ei ole kadunud, kirjutab ettevõtja, OÜ Keil M.A. juhatuse liige Andres Mängel vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA mai tööturu raport kergitas võimalust uueks intressimäära tõstmiseks
USA tööturg on mais püsinud oodatust paremas seisus ning kuuga kasvas töökohtade arv oodatust enam, millele aktsiaturud reageerisid ka tõusuga.
USA tööturg on mais püsinud oodatust paremas seisus ning kuuga kasvas töökohtade arv oodatust enam, millele aktsiaturud reageerisid ka tõusuga.
Reaalajas börsiinfo
Äri Eestimaal: Ida-Viru õlu kolib plekkpurki ja sihib välismaad
Koroonakriisis tekkinud raskuste tõttu on Purtse pruulikoda otsinud uusi eksporditurge ning käesoleval aastal on juba leitud kliente nii Itaaliast, Prantsusmaalt kui ka Bulgaariast. Ukraina sõja tõttu tekkinud kriis pani käsitööõlletootja aga vahetama isikupärase kujuga pudelid plekkpurkide vastu.
Koroonakriisis tekkinud raskuste tõttu on Purtse pruulikoda otsinud uusi eksporditurge ning käesoleval aastal on juba leitud kliente nii Itaaliast, Prantsusmaalt kui ka Bulgaariast. Ukraina sõja tõttu tekkinud kriis pani käsitööõlletootja aga vahetama isikupärase kujuga pudelid plekkpurkide vastu.
Uuring: onupojapoliitikat küll märgatakse, ent vilet puhuda ei söandata
Värske Eesti ja Põhjamaade ärieetika uuringu tulemused näitavad, et ebaeetilist käitumist on meilgi hakatud rohkem märkama ja sellesse ka sekkuma, ent vihjet anda ikkagi kardetakse, kirjutavad Merle Ojasoo ja Anne Reino ühingust Korruptsioonivaba Eesti.
Värske Eesti ja Põhjamaade ärieetika uuringu tulemused näitavad, et ebaeetilist käitumist on meilgi hakatud rohkem märkama ja sellesse ka sekkuma, ent vihjet anda ikkagi kardetakse, kirjutavad Merle Ojasoo ja Anne Reino ühingust Korruptsioonivaba Eesti.
Uued vastutustundlikud ettevõtted teada. Kes sai kulla, hõbeda või pronksi?
Vastutustundliku Ettevõtluse Foorum tunnustas tänavu 49 Eestis tegutsevat ettevõtet, avalikku organisatsiooni ja mittetulundusühingut, kes hoolivad ümbritsevast ning soovivad panustada ühiskonda rohkemgi, kui seadus nõuab.
Vastutustundliku Ettevõtluse Foorum tunnustas tänavu 49 Eestis tegutsevat ettevõtet, avalikku organisatsiooni ja mittetulundusühingut, kes hoolivad ümbritsevast ning soovivad panustada ühiskonda rohkemgi, kui seadus nõuab.
Leedu moodne hiigelfirma maksis ka hiigeldividendi – kõvasti üle miljardi
Vilniuse biotehnoloogiaettevõte Thermo Fisher Scientific Baltics maksis aktsionäridele dividendiks 1,61 miljardit eurot. Pärast seda jäi ettevõtte jaotamata kasumiks veel 615 miljonit eurot, kirjutab Leedu ärileht Verslo Žinios.
Vilniuse biotehnoloogiaettevõte Thermo Fisher Scientific Baltics maksis aktsionäridele dividendiks 1,61 miljardit eurot. Pärast seda jäi ettevõtte jaotamata kasumiks veel 615 miljonit eurot, kirjutab Leedu ärileht Verslo Žinios.
Luhtunud lootus Briti turule: langus ehituses sunnib Aseri tellisetootmist sulgema Lisatud vallavanema kommentaar: riigijuhid suretavad ettevõtlust
Aseri tellisetehase tootmismaht on kukkunud ligi 80 protsenti, mistõttu tuleb Wienerberger ASil panna augusti lõpus kinni tootmise põhiliin ja koondada umbes pooled töötajad, rääkis ettevõtte tegevjuht Margus Puusepp.
Aseri tellisetehase tootmismaht on kukkunud ligi 80 protsenti, mistõttu tuleb Wienerberger ASil panna augusti lõpus kinni tootmise põhiliin ja koondada umbes pooled töötajad, rääkis ettevõtte tegevjuht Margus Puusepp.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.