• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Muusikasse pandud planeetide müstika

  Eesti Riiklik Sümfooniaorkester esitab sarja "Saaga" teisel kontserdil Eri Klasi juhatusel kaks põneva taustaga teost: Bizet' sümfoonia C-duur ja Holsti sümfoonilise süidi "Planeedid".
  Prantsuse romantismiajastu helilooja Georges Bizet (1838-1875) on tuntud eelkõige ooperi "Carmen" loojana. Tõelise haruldusena kõlab sel kontserdil aga Bizet' ainus säilinud sümfoonia. Sümfoonia C-duur on Georges Bizet' noorpõlveteos, mille ta 17aastaselt Pariisi konservatooriumi tudengina komponeeris, matkides Viini klassikuid. Teoses on vihjeid nii Haydni, Mozarti, Beethoveni, Mendelssohni, Schumanni kui ka Rossini helikeelele.
  Bizet ise teose käekäigu vastu huvi ei tundnud, selle kohta ei leidu viiteid tema kirjades ning helilooja eluajal seda ka ei esitatud.
  Inglise helilooja ja muusikapedagoogi Gustav Holsti (1874-1934) loomingust on kavas sümfooniline süit "Planeedid", mis on üks tema tuntumaid teoseid ja mille avalik esiettekanne toimus 15. novembril 1920.
  Gustav Holst põlvneb suurte muusikaliste traditsioonidega perekonnast. Lõpetanud Londoni Kuningliku Muusikakolledži trombooni erialal, õppinud samas ka kompositsiooni, töötas Holst aastatel 1898-1903 esimese tromboonimängijana Carl-Rosa Opera Companys.
  1903. aastast oli helilooja õpetaja ja direktor mitmes Londoni muusikaõppeasutustes, töötas kompositsiooniprofessorina Londoni Kuninglikus Muusikakolledžis ning pidas loenguid USAs Harvardi Ülikoolis.
  Süidis "Planeedid" on muusikalise väljenduse saanud taevakehad Marss, Veenus, Merkuur, Jupiter, Saturn, Uraan ja Neptuun. Helilooja enda sõnade kohaselt kannavad teose osad astroloogilist tähendust ning antiikmütoloogia samanimeliste tegelastega seosed puuduvad.
  "Marss, sõjatooja" pakub tavapärase sõjakuse asemel moodsa sõja ägedaid nüansse trummipõrina ja vaskpuhkpillidega. Jahe ja rauge "Veenus, rahutooja" tundub tulevat hoopis teisest maailmast, inimlikkust annavad talle tšello ja oboe soojad ekspressiivsed passaažid.
  Nobejalgne "Merkuur, tiivuline sõnumitooja" astub kuulaja ette tantsulises skertsos. "Jupiter, lõbutooja" kõlab rõõmsalt ja majesteetlikult. "Saturn, vanadusetooja" oli helilooja lemmikosa. "Uraan, võlur" saabub trompetite ja tromboonide groteskse tantsuga. "Neptuun, müstik" kujundab võimsa ja pühaliku finaali, millesse sulavad saladuslikud naishääled lisavad oma annuse müstikat, lastes meil tunnetada oma kohta kosmoses ja teiste maailmade hulgas.
  Teose ettekandel on kaastegev tütarlastekoor Ellerhein.
  Autor: Kersti Inno
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Egle Heinsar: edukas Eesti algab vaesteta ühiskonnast – 220 eurot kuus kõige haavatavamatele
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Tõeliselt edukas riik saame olla alles siis, kui meil pole vaeseid. Kui me ei jõua teha tervet kodanikupalka, tehkem sellest veerandki – kõige haavatavamale ühiskonnakihile, kirjutab sotsiaaldemokraat Egle Heinsar arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Euroopa aktsiad on heitlikku nädalat lõpetamas langusega
Euroopa aktsiaturud on lõpetamas heitlikku nädalat napi langusega vaatamata sellele, et päeva alustati enam kui pooleprotsendilise tõusuga. Investorid muretsevad eelkõige koroonaviiruse omikronitüve pärast, vahendab Reuters.
Euroopa aktsiaturud on lõpetamas heitlikku nädalat napi langusega vaatamata sellele, et päeva alustati enam kui pooleprotsendilise tõusuga. Investorid muretsevad eelkõige koroonaviiruse omikronitüve pärast, vahendab Reuters.
Superstaari produtsent suurimast hirmust: pelgan meeletult võõraid inimesi
Telesaate "Eesti otsib superstaari" produtsent Triin Luhats rääkis Äripäeva raadiosaates "Edukad naised", kuidas kardab suuri projekte alustades ühendust võtta võõrastega.
Telesaate "Eesti otsib superstaari" produtsent Triin Luhats rääkis Äripäeva raadiosaates "Edukad naised", kuidas kardab suuri projekte alustades ühendust võtta võõrastega.
Silen: viie aasta pärast oleme 20 korda suuremad
Kuigi senise müügi- ja tootearendusedu põhjal võib Silenile ennustada hiilgavat tulevikku, on vaja siiski keskenduda oleviku ärivõimalustele, nentis vaikust pakkuva Sileni juht Endrus Arge Äripäevale antud intervjuus.
Kuigi senise müügi- ja tootearendusedu põhjal võib Silenile ennustada hiilgavat tulevikku, on vaja siiski keskenduda oleviku ärivõimalustele, nentis vaikust pakkuva Sileni juht Endrus Arge Äripäevale antud intervjuus.