Romet Kreek • 8. november 2011 kell 8:53

Iraani võimalik ründamine kergitab kütuse hinda

Rahvusvahelise tuumaenergiaagentuuri IAEA Iraani-raporti eel on intensiivistunud jutud võimalikust Iisraeli ja USA õhurünnakust Iraanile. Ekspertide sõnul tõstaks see kütuse hinda.

Iraani teemal kasvab retoorika, sealhulgas on intensiivistunud Iisraeli ja USA nurgatagustes jutud võimalikust Iraani vastasest õhurünnakust, raporti ootuses.

Teheran võib vastata kolmel moel. USA-l on väed Iraagis, kus Iraan on aktiivne. Iraani ballistilised raketid võivad kogu piirkonnas võtta sihtmärgiks nii USA kui Iisraeli objekte. Tõenäoliselt võidakse neid mobiilsetelt seadmetelt hulgaliselt enne üles lasta, kui need suudetakse avastada ja hävitada.

Kõige kriitilisem on võime muuta Pärsia laht ja Hormuzi väin sõjatandriks, kasutades meremiine, mandrilt lastavaid laevatõrjerakette ning kiirpaate. See oht võib olla taktikaliselt juhitav iseäranis USA õhujõudude üllatusrünnaku korral, kuid isegi parima stsenaariumi korral ei suuda keegi juhtida turureaktsioone isegi juhul, kui kasvõi teoreetiliselt satuvad ohtu naftatarned väina kaudu, kus liigub meritsi 40 protsenti maailma naftast.

Ükskõik, kas Iraanil on kuus põhilist tuumaobjekti või 60, peab mistahes ründaja neutraliseerima mitte ainult tuumasihtmärgid, vaid ka seonduvad õhutõrjevahendid, kuid Iraani sõjalised objektid ja nende petteobjektid asuvad laial ala pikki Pärsia lahe ja eelpoolmainitud väina rannikul.

USA osalus Liibüa vastases mitte nii keerulises kampaanias oli otsustav.  Iraani stsenaariumi korral tuleb lüüa väga kiiresti, mistõttu on USA ainus jõud, kes võib seda sõjaliselt üritada. Kui toimuks Iraani ründamine, oleks võtmetähtsusega üllatusmoment. Iraan peaks end tundma kõige kindlamalt, kui Iisraeli sõjaretoorika on tipus.

Iisrael hakkas eelmisel nädalal levitama informatsiooni võimalikust Iraani ründamise kavatsusest, püüdes selleks leida valitsuses enamust. Ka kontrollis Iisrael ballistilist raketti üles lastes, et näha, kas need funktsioneerivad.

Hetkel kuum