Rainer Saad • 10. november 2011 kell 15:01

Cameron: euroala tõehetk on lähenemas

Itaalia on selge oht kogu euroalale, ütles eurot mitte kasutava Suurbritannia peaminister David Cameron. 

„See, mis Itaalias praegu toimub, on hoiatus kõikidele riikidele ja valitsustele, kellel puudub tõsiseltvõetav plaan enda võlakoorma või defitsiidi vähendamiseks. On vaja selget plaani ning plaani peab järgima,” ütles Cameron.

„Itaalia on euroala suuruselt 3. riik. Selle praegune olukord on olemasolev oht kogu eurotsoonile ning tõehetk on lähenemas,” ütles ta. „Kui euroala liidrid tahavad ühisraha päästa, peavad riikide valitsused ja institutsioonid kohe ja praegu tegutsema. Mida kauem nad ootavad, seda suurem oht.”

Cameron ütles, et praegune kriis on sundinud Suurbritannia valitsust valmistuma võimalikuks euroala lagunemiseks.

„Praegu on ohtlik aeg kogu globaalsele majandusele. Finantsturud on väga kõikuvad. Eurotsoon on kriisis ning meie huvides ei ole euroala lagunemine või mõne riigi lahkumine sealt,” ütles Cameron. „Me peame kandma hoolt Suurbritannia majanduse eest, juhtima selle tormidest läbi. See tähendab – valmistuda kõikideks juhtumiteks.”

Cameroni kommentaarid tulid pärast raporteid, et Saksamaa ja Prantsusmaa on alustanud kõnelusi euroala lagunemise osas. On arusaadav, et suurimate euroala riikide juhid arutavad võimalikku plaani mõne riigi lahkumisest euroalast, võimaldades ülejäänud liikmesriikidel liikuda suurema eelarve koordineerimise poole.

Hetkel kuum