16. november 2011 kell 5:03

USA börsifirmad osturallil

Rekordilised palju vaba raha, madalad intressimäärad ja krediidikriisi algusega võrreldes 15% odavamad aktsiad on pannud USA ettevõtted ostma tagasi firma aktsiaid viimase nelja aasta suurimas mahus.

Käesolev aasta on firmade kulutuste seisukohalt tõepoolest erakordne. Sel aastal on Standard & Poor's 500 indeksisse kuuluvad ettevõtted kiitnud heaks üle 453 miljardi dollari väärtuses aktsiaid tagasi osta. Vaid kahel on USA ettevõtted rohkem aktsiaid tagasi ostnud - 2006 ja 2007, selgub Birinyi Associatesi kogutud andmetest.

Teiste seas on Warren Buffetti Berkshire Hathaway ostnud tagasi aktsiaid esimest korda ning Amgen Inc emiteeris lausa võlakirju, et turult aktsiaid osta. 11. novembri andmetest selgub, et kolmandas kvartalis kulutasid USA ettevõtted lausa 70% rohkem raha aktsiate tagasiostmisele kui aasta tagasi.

Turuoptimistid on seisukohal, et selline tõus peegeldab ettevõtete juhtide kindlustunnet USA majanduse suhtes. Kuigi viimane kord saavutas S&P 500 indeks tipu sellise tagasiostu taseme juures, toodavad firmad praegu kolm korda rohkem raha, kasumi-hinna suhted on oluliselt madalamal ja USA 10aastase võlakirja intressimäär on 2% juures. Pessimistide sõnul näitab tõus aga seda, et firmadel pole vaba rahaga midagi paremat teha.

Artiklit saad pikemalt lugeda tänasest Äripäevast, tellides lehe SIIT.

Autor: Fredy-Edwin Esse, California

Hetkel kuum