Raport: USA merevägi ei luba Iraanil Hormuzi väina sulgeda

Rainer Saad 28. detsember 2011, 18:09

Bahreinis asuv USA mereväe Viies laevastik ütles täna, et ei luba Iraanil häirida naftavedu läbi Hormuzi väina, kirjutab Reuters.

„Kaupade ja teenuste vaba liikumine läbi Hormuzi väina on olulise tähtsusega kogu piirkonnale ning globaalsele majandusele,” ütles laevastiku esindaja. „Igaüks, kes ähvardab häirida meresõiduvabadust rahvusvahelises väinas, jääb selgelt välja rahvaste ühendusest, ühtegi häiret ei sallita.”

Iraani ametnikud on korduvalt öelnud, et nad sulgevad Hormuzi väina naftaliikluse kui USA ja lääneliitlased kehtestavad Iraani naftatööstusele sanktsioone.

 „Kui nad (lääs) kehtestavad Iraani naftaekspordile sanktsioone, siis ei tule Hormuzi väinalt ühtegi piiska naftat,” ütles Mohammad Reza Rahimi, teatab IRNA.

2009. aastal tuli ligikaudu kolmandik kõigist meritsi veetavast naftast läbi Hormuzi väina, teatab USA energiaagentuur. Hormuzi väina patrullivad praegu USA sõjalaevad, et kindlustada naftatarnete ohutu vedu, vahendab CNBC

Pinged Iraani tuumaprogrammi pärast on süvenenud pärast 8. novembrit kui Rahvusvaheline Aatomienergia Agentuur teatas, et Teheran on valmistamas tuumarelva. Iraan on aga väite täielikult ümber lükanud, öeldes, et kasutab tuumaenergiat rahumeelseteks eesmärkideks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. December 2011, 18:09
Otsi:

Ava täpsem otsing