Sirje Rank • 28. märts 2012 kell 7:12

Nordea prognoosib Rootsile langust

Kui läinud aasta detsembris prognoosis Nordea panga peaökonomist Annika Winsth Rootsi majandusele selleks aastaks n-ö nullkasvu, siis eile avaldatud prognoosi järgi on oodata 0,3% suurust SKP langust.

Sellega on Nordea prognoos üks süngemaid – veelgi suuremat langust prognoosib Rootsi majandusele Danske Pank, 1,4%, kirjutab täna Rootsi majandusleht Dagens Industri.

Peamiselt vähendab aktiivsust Rootsi majanduses ekspordi ja investeeringute vähenemine. Ka majapidamised hoiavad rahakotirauad kinni, ehkki kasutada olev tulu kasvab tänavu prognoosi järgi 2%. Eratarbimist kergitab see vaid 0,5%.

Eratarbimist hoiab tagasi hirm töökoha kaotuse ees – Nordea prognoosib töötuse määra kasvu läinud aasta 7,5 protsendilt enam kui 8%-le. Probleemiks on ka rootslaste suur võlakoormus.

"Kasvav võlakoorem ja vähene hoiustamine on majapidamised intressimäärade muutusele väga tundlikuks muutnud," ütles Nordea peaanalüütik Torbjörn Isaksson. "See on keskmise pikkusega perspektiivis kasvu jaoks riskitegur," lisas ta.

Eile tuli välja ka statistika pankade laenude kohta eraisikutele ja ettevõtjatele. Majapidamistele väljastatud laenud kasvasid veebruarisaastatagusega võrreldes 5%, mis on aeglaseim kasvutempo enam kui kümne aasta jooksul.

Majanduse nõrkus sunnib Rootsi keskpanka ilmselt repomäära alandama – praeguselt 1,5%-lt aasta lõpuks 0,75%-le.

Inflatsioon Rootsi majanduses probleemi ei kujuta.

Hetkel kuum