Meelis Mandel • 27. märts 2012 kell 15:53

Soome kohta tulevad vastuolulised hinnangud

Soome tänavuse majanduskasvu kohta on tulnud viimastel päevadel üsna vastuolulisi hinnanguid – nii pessimistlikke kui ka optimistlikumaid.

Euroala kriis ei ole läbi ja kisub tänavu langusesse ka ekspordist sõltuva Soome majanduse, prognoosib Soome majandusuuringute instituut PTT. Instituudi hinnangul kahaneb Soome SKP sel aastal 0,9%, et tuleval aastal taas 2,3% tempos kasvada, kui suurematest riskidest mööda loovida õnnestub.

Seevastu Põhjamaade suurim pank Nordea ennustas äsjases prognoosis Soomele hoopis vastupidist arengut. Nordea ootuste kohaselt on Soome majanduskasv tänavu I kvartalis kerges plussis, siis langeb II kvartalis miinusesse ja seejärel tõuseb taas. Nordea tõstis Soome SKP tänavuse prognoosi 0,5%le. Varem oli pank näinud Soome majandust tänavu sama palju kahanevat.

Soome majandusuuringute instituut Etla ennustab riigi majandust kasvavat tänavu koguni 0,9%. Sampo Panga arvates aga kahaneb põhjanaabrite majandus 0,2%.

 

Hetkel kuum