Indrek Kald • 3. mai 2012 kell 10:45

Helsingi loobus Guggenheimi muuseumi rajamisest

Helsingi lükkas tagasi pakkumise rajada linna Guggenheimi kunstimuuseum.

Linnapea Jussi Pajuneni toetatud projekt hääletati linnavalitsuses napilt maha, täpsemalt keeldusid nad rahastamast arhitektuurikonkurssi. Linnavalitsus ei teatanud, miks nad muuseumit ei toeta, vahendas Bloomberg.

Helsinkin Sanomat kirjutas täna, et Solomon R. Guggenheim Foundationi juht Richard Armstrong tahtis uut muuseumi just Soome, ent Helsingi linnavalitsus ei viitsinud asja edasi ajada.

"Olen üllatunud ja pettunud ja valmis edasi võitlema," ütles ta. Kui linnapea on valmis ootama Soome kohalike valimisteni sügisel ning siis uuesti hääletuse tegema, oleme ka meie valmis ootama, lisas Armstrong.

Soomlased pöördsid ameeriklaste poole mullu jaanuaris, et uurida võimalusi rajada Soome pealinna uus kunstimuuseum. Mullu augustis tehtud Helsinkin Sanomate küsitluse järgi ei toetanud uue muuseumi ehitamist kolm neljandikku vastajaist.

Guggenheimi muuseumi ehitus Helsingisse oleks maksma läinud 140 miljonit eurot. Linn plaanis selleks eraldada lõunasadama lähedal asuva munitsipaalmaa. Uue muuseumi avamisajaks plaaniti 2018. aastat.

Guggenheimi aastane litsentsitasu olnuks 23,4 miljonit eurot ning muuseumi jooksvad kulud aastas 14,5 miljonit eurot.

Guggenheimi kunstimuuseumi soovivad omale saada paljud linnad üle maailma, sest 1997 esimesena väljaspool Ühendriike avatud näitusepaik Hispaanias Bilbaos osutus ootamatult menukaks.

Praegu on Euroopas kolm Guggenheimi muuseumi – Bilbaos, Berliinis ja Veneetsias –, lisaks ka New Yorgis. Rajamisel on muuseum Abu Dhabisse. Varem on muuseumi plaanitud muuseas ka Salzburgi, Las Vegasesse, Tokyosse, Rio de Janeirosse, ent need pole teostunud.

1939. aastal loodud kunstimuuseum sai oma asutaja Solomon R. Guggenheimi nime tema surma järel 1952. aastal. Seitse aastat hiljem Manhattanil avatud muuseumihoone looja oli maailmakuulus arhitekt Frank Lloyd Wright.

Solomon Robert Guggenheim (1861–1949) oli Ameerika kaevandusettevõtja, kunstikollektsionäär ja filantroop.

Hetkel kuum