Toiduhinnaindeks FAO oli konjunktuuriinstituudi andmeil tänavu juulis 6% kõrgem kuu varasemast tasemest. Hinnatõusu vedasid suhkru ja teravilja kallinemine.
FAO toiduhinnaindeks oli juulis 213 punkti, mis on 12 punkti (6%) kõrgem eelmise kuu tasemest, mil toiduhinnaindeks oli 201 punkti (2002–2004=100).
Pärast langust eelneval kolmel järjestikusel kuul oli FAO toiduhinnaindeksi järsu tõusu põhjuseks teravilja ja suhkru kiire hinnatõus. Piima ja lihatoodete maailmaturu hinnad oluliselt ei muutunud.
Teravilja hinnaindeks oli juulis 260 punkti, tõustes kuuga 17% ja olles vaid 14 punkti madalam ajaloolisest rekordist 2008. aasta aprillis. Eriti järsult on kasvanud maisi hind, +23%. Selle põhjuseks on saagi põuakahjutused USAs. Nisu hind on tõusnud 19% ja selle põhjuseks on saagiprognoosi halvenemine Venemaal ja maisi hinna tõusu tõttu suurenenud nõudluse nisule.
Artikkel jätkub pärast reklaami
Õli hinnaindeks oli juulis 226 punkti, mis on 2% kõrgem kui juunis. Hinnatõusu põhjustas sojaubade hind, mis on maailmas rekordtasemel. Muude õlikultuuride hind oluliselt ei muutunud.
Liha hinnaindeks oli langutrendis, olles juulis 168 punkti, mis oli 1,7% madalam kui juunis. Enam odavnes sealiha hind, mis langes kuuga 3,6%.
Piimatoodete hinnaindeks oli juulis 173 punkti ja indeks võrreldes juuniga oluliselt ei muutunud. Erinevate piimatoodete hinnatrendid olid aga erinevad. Või hind langes 4.2% ja piimapulbri hind tõusis 2.7%. Aasta algusega võrreldes on piimatoodete hinnad langenud 16,1% ja või hind isegi 27%.
Suhkru hinnaindeks oli juulis 324 punkti, mis oli 34 punkti (12%) kõrgem kui juunis. Hinnatõus oli tingitud maailma suurima suhkrueksportija Brasiilia suhkrusaaki ähvardavatest vihmadest.
Autor: 1321-aripaev
See teema pakub huvi? Hakka neid märksõnu jälgima ja saad alati teavituse, kui sel teemal ilmub midagi uut!