21. september 2012 kell 19:26

Ukraina nõuded šokeerivad kaubanduspartnereid

Ukraina teatas kaubanduspartneritele, et tahab sadadel kaupadel tõsta importimisel makstavad maksud maksimumi peale, selline käik võib valla päästa protektsionistlikud meetmed, vahendas finantsuudisteagentuur Reuters.

Maailma Kaubandusorganisatsioon (World Trade Organisation) sai eelmisel nädalal Ukrainalt kirja, milles teatati, et Ukraina plaanib tõsta makse, mida nad saavad legaalselt kehtestada, rohkem kui 350 toote puhul. Ettepanekus toodud numbrite põhjal mõjutaks Ukraina plaan importe rohkem, kui 4,6 miljardi dollari väärtuses, 2011. aasta seisuga.

Dokument, mis jõudis WTOsse 14. septembril, koosneb 85 leheküljest toodetest, mis saaksid mõjutatud selle plaaniga. Seal on ka toodud, et Ukraina on valmis läbirääkimisi pidama ja konsulteerima WTO liikmetega.

Suhteliselt hiljuti WTOga liitunud Ukraina kaubandusdefitsiit suurenes eelmisel aastal rohkem kui 50%, 14 miljardi dollari peale. Ukraina on ka varem ähvardanud tõkestada autode importi.

Mõned kaubandusspetsialistid kardavad, et Ukraina plaan võib valla päästa protektsionistliku poliitika üle kogu maailma.

Autor: Teele Liblik

Hetkel kuum