Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Saarlased-hiidlased ostsid Soomest suure kalatööstuse

  Saaremaa firmad Saare Fishexport ja Keskpunkt ostsid koos Hiiu Kaluriga Soomes Turu saarestikus asuva kalatööstuse.

  "Selleks, et see miljonitesse eurodesse küündiv ostutehing sõlmida, pidime seljad kokku panema," rääkis Saare Fishexpordi 50% osanik Ivar Kiil Meie Maale. "Kuna meil oli Soomes juba kolm traallaeva ja sealt siia on värsket kala keeruline tuua, otsustasime selle sealsamas ka ära külmutada," selgitas ta.
  Kiil rääkis, et Soome vetes on vähe kilu, enamik püütud kalast on räim. Kui seni töötles Taivassalo tehas 80% kala jahuks, siis nüüd läheb 60% inimtoiduks. Seda mahtu on plaanis veelgi suurendada. Kolme kalatraaleri ja Taivassalos asuva Länsirannikon Kala OY baasil moodustasid uued omanikud firma Soome Kala OÜ.
  Länsirannikon Kala senise juhi ja osaniku Anssi Päivärinta sõnul püüdis ta kolm aastat leida tehasele ostjat Soomest, Rootsist ja Taanist. "Kuulu järgi tunti ostmise vastu huvi mujalgi Eestis, aga ka Venemaal ja Ukrainas. Minu sünniaasta ütleb teile, miks ma selle müügiotsuse tegin," märkis ta intervjuus väljaandele Vakka-Suomen Sanomat.
  Usku kalandusse pole Päivärinta kaotanud, eriti usub ta räime ja kilusse. Päivärinta jätkab Länsi-Rannikon Kala tegevjuhina selle aasta lõpuni ja nõuandjana järgmise aasta juuli lõpuni.
  Ettevõtte nimi jääb alles ja töötajad jätkavad kõik endises ametis. "Olen varem tugevalt kritiseerinud kalaettevõtete müüki piiri taha, minu teadmised olid aga puudulikud. Laevad on registreeritud Soome, neil on osaliselt Soome meeskond ja maksud makstakse siia. Ainus, mis välja läheb, on saadav kasum," märkis Päivärinta.
  Länsirannikon Kala tehas asub sadama juures, see on Soome suurim rannakalurite kalasadam. "Tänavu püüdsid sealsed rannakalurid kolme kuuga 10 000 tonni räime. Mõrdade ja kahe mehe väiketraalidega. Lisaks tuleb sealt ka muud kohalikku kala," rääkis Ivar Kiil.
  Külmhoone võimsus on 180 tonni kala ööpäevas ja külmkambrite kogumaht 13 000 tonni. Võrdluseks mahutab Eesti kalapüügiühistu uus külmhoone Audrus 4000 tonni.
  Soome turu jaoks fileeritakse Taivassalo tehases räime ja kogutakse räimemarja. Põhitöö on kala külmutamine, seda tehakse ligi 20 000 tonni aastas.
  Länsirannikon Kala OY annab tööd 25 inimesele, kevadel 40-le, nende seas on soomlaste kõrval ka poolakaid, lätlasi, leedulasi ja eestlasi.
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Uuring: klienditeenindus 400 protsenti paremaks? Tehtav!
Värske uuring tõestab, et atraktiivne müügi- ja teeninduskeskkond parandab klienditeenindajate hoiakuid kordades ning ettevõtjail oleks kasulik sellega arvestada, kirjutab koolitus- ja testostufirma Trendline Analytics juht Eero Palm.
Värske uuring tõestab, et atraktiivne müügi- ja teeninduskeskkond parandab klienditeenindajate hoiakuid kordades ning ettevõtjail oleks kasulik sellega arvestada, kirjutab koolitus- ja testostufirma Trendline Analytics juht Eero Palm.
S&P 500 sulgus järjekordselt oma uuel rekordtasemel 5 433,74 punkti juures
Wall Street sulgus neljapäeval erisuunaliselt: S&P 500 tegi sel nädalal juba mitmendat korda juba oma ajaloo rekordi ning edenes +0,23%, Dow 30 langes -0,17% ning Nasdaq tõusis +0,34%.
Wall Street sulgus neljapäeval erisuunaliselt: S&P 500 tegi sel nädalal juba mitmendat korda juba oma ajaloo rekordi ning edenes +0,23%, Dow 30 langes -0,17% ning Nasdaq tõusis +0,34%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikeettevõtjate esindaja loodab kliimaministeeriumile
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Adam Granti soovitused petturi sündroomist vabanemiseks
Kas ka sulle tundub, et oled oma töös ebapädev ja kohe on saabumas hetk, kus sind paljastatakse? Ameerika juhtimispsühholoog ja menukite autor Adam Grant räägib, et petturi sündroomist tuleks hoopis mõelda kui varjatud potentsiaali märgist: sulle tundub, et teised inimesed hindavad sind üle, aga palju tõenäolisemalt sa hoopis alahindad iseennast.
Kas ka sulle tundub, et oled oma töös ebapädev ja kohe on saabumas hetk, kus sind paljastatakse? Ameerika juhtimispsühholoog ja menukite autor Adam Grant räägib, et petturi sündroomist tuleks hoopis mõelda kui varjatud potentsiaali märgist: sulle tundub, et teised inimesed hindavad sind üle, aga palju tõenäolisemalt sa hoopis alahindad iseennast.
Veskimägi: aastal 2030 võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla miljard
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
EL kehtestab Hiina elektriautodele kaitsetollid
Euroopa Liit kehtestab Hiina elektriautodele juulist täiendava tollimaksu, mis suurema osa tootjate puhul küündib 38,1 protsendini auto hinnast.
Euroopa Liit kehtestab Hiina elektriautodele juulist täiendava tollimaksu, mis suurema osa tootjate puhul küündib 38,1 protsendini auto hinnast.
Põllumeestele antakse 19 miljonit toetust biometaani tootmiseks
Põllu- ja metsamajandusettevõtted saavad keskkonnainvesteeringute keskuselt (KIK) küsida toetust biometaani tootmiseks.
Põllu- ja metsamajandusettevõtted saavad keskkonnainvesteeringute keskuselt (KIK) küsida toetust biometaani tootmiseks.
Rail Balticu projekt on ohus: puudu on kuni 19 miljardit eurot
Rail Balticu projekti edasiliikumine on ohus, sest seitsme aastaga on selle hinnanguline maksumus neljakordistunud ning sellest võib tekkida 10–19 miljardi eurone eelarvepuudujääk, leiavad Eesti, Läti ja Leedu riigikontrollid täna avaldatud ühisaruandes.
Rail Balticu projekti edasiliikumine on ohus, sest seitsme aastaga on selle hinnanguline maksumus neljakordistunud ning sellest võib tekkida 10–19 miljardi eurone eelarvepuudujääk, leiavad Eesti, Läti ja Leedu riigikontrollid täna avaldatud ühisaruandes.