Rivo Sarapik • 9. november 2012 kell 11:52

Rõivas: Eesti peab Kreeka suhtes nõudlikum olema

Kreeka laenuprogrammi täimisel murettekitavaid küsitavusi ja programmi täitmise suhtes tuleks olla nõudlikum, leiab riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Taavi Rõivas.

„Euroopa Liidu asjade komisjon avaldas muret Kreeka kärbete ja reformide piisavuse ja õigeaegsuse üle. Me leiame, et Eesti peaks olema kõige järjekindlam Kreeka laenuprogrammi täitmist nõudev riik, ja me toetame siin ka meie rahandusministrit seda seisukohta väljendama,“ ütles Rõivas.

Rõivase sõnul peaks Eesti olema üks nendest riikidest, mis innustaks Euroopa Komisjoni, IMFi ja Euroopa Keskpanka ehk troikat printsipiaalsusele ja nõudlikkusele.

„On ühelt poolt arusaadav, et kui üldine majanduskeskkond Euroopas on võrreldes programmi koostamise ajaga halvenenud, siis võib Kreekal tekkida objektiivseid raskusi näiteks erastamisprogrammi täitmisega, sest vara väärtus ebakindlatel aegadel objektiivsetel põhjustel väheneb, samas on teiselt poolt raske mõista seda, kui Kreeka ei suuda kokkulepitud ajaks võtta vastu reformiseaduseid või teha olulisi otsuseid," teatas Rõivas.

Komisjon jälgib tema sõnul sel pühapäeval toimuvat Kreeka 2013. aasta eelarve hääletust. Eelarve vastuvõtmine on Rõivase sõnul üks tingimusi järgmise väljamakse tegemisel.

Hetkel kuum