27. november 2012 kell 21:00

Skandinaavia pangad on Euroopa parimad

Skandinaavia pangad eristuvad Euroopa pankade seas ühtse tugeva grupina, välja arvatud Danske Bank. Pankade aktsiad on aastaga rohkelt tõusnud.

Euroopa suurte pankade hulgas pole ainsatki väljaspool Skandinaaviat asuvat panka, kelle normaliseeritud omakapitali tootlus oleks vähemalt kümme protsenti. Svenska Handelsbankenil on see kolmanda kvartali numbrite põhjal 13,4; Swedbankil 12,6; DNB-l 11,7; Nordeal 11 ja SEB-l 10,6. Seevastu generereerib näiteks Itaalia Unicredit oma aktsionäridele kasumit15 korda viletsamalt kui Handelsbanken. Omakapitali tootlus ehk ROE näitabki, kui palju kasumit on pank teeninud võrreldes omakapitaliga. Mida suurem number, seda parem.

Tulu-kulu suhe kõigub kvartalite lõikes suuresti. Parimate sekka kuuluvad siin Handelsbanken, Swedbank, kuid ka Banco Santander ja Royal Bank of Scotland (RBS). Suurte investeerimispangandus- ja varahaldusoperatsioonidega pangad olid aga ebaefektiivsemad. Drastilisim negatiivne näide oli Credit Suisse, kes kulutas iga teenitud euro kohta ära 98,5 senti. Palju parem polnud olukord ka UBSil, ent vaadates kapitali tugevust, on need Šveitsi pangad kogunud korralikke kapitalipuhvreid nagu ka Handelsbanken, Swedbank ja SEB.

Pankade puhul vaadatakse hoolega efektiivsust ehk milline on kulude-tulude suhe. Mida väiksem näit, seda efektiivsemalt pank end majandab. Esimese astme omavahendite suhe riskiga kaalutud varadesse on panga finantsilise tugevuse mõõdik, mida kasutavad regulaatorid.

Hetkel kuum