28. november 2012 kell 21:00

Inkassofirmad rikuvad andmekaitseseadust

Andmekaitse inspektsiooni internetis võlaandmete avaldamise seire raames avastati, et kontrollitud 66 inkasso- ja krediidiinfo teenust pakkuvast firmast vaid kaks avaldas võlaandmeid veebis seaduspäraselt.

Inkasso- ja krediidiinfo teenuse osutajate hulgas on levinud praktika, et eraisikutest võlgnike nimed ja sünniajad avalikustatakse internetis. Selline võlgnike nimekirja avalikustamine internetis on seaduslik vaid juhul, kui igalt võlgnikult on võetud sellekohane nõusolek, teatas andmekaitse inspektsioon.

Peamine puudus oli andmekaitse inspektsiooni nõuniku  Stiina Liivranna sõnul see, et 12 ettevõtte kodulehel avaldati võlglaste nimed ja sünniajad nende nõusolekuta ning ebaseaduslikult.

Nõuniku sõnul oli inkasso- ja krediidiinfo teenust pakkuvate ettevõtete hulgas puudujääkideta vaid Julianus Inkasso ja Krediidiinfo ASi koduleheküljed.

Oma au eest väljas. Pärast inspektsiooni avalikku teadaannet pidas Julianus Inkasso vajalikuks oma au kaitsta.

“Julianus Inkasso kuulus ühe firmana nende kahe sekka, kelle tegevuse suhtes ei olnud pretensioone ning me ei taha, et avalikkus meid ka sellega seostaks,” sõnas Julianus Inkasso OÜ juhatuse esimees Ülar Maapalu.

Andmekaitse inspektsioon tegi ettekirjutuse viiele inkasso- ja krediidiinfo teenust pakkuvale ettevõttele, kohustades neid eemaldama eraisikute nimekirjad kodulehelt.

“Need, kes meie ettepanekutele allunud ei ole, said ettekirjutuse,” ütes Liivrand. Esimeste ettekirjutuste tähtaeg jõuab kätte järgmise nädala alguses.

Akord Inkasso juhatuse liikme Sven Liba sõnul andmekaitse inspektsioon nende poole pöördunud ei ole. “Pole küll keegi pöördunud jah,” ütles Liba. Samalaadselt vastas veel viis inkassofirmat, kellega toimetus telefonitsi ühendust võttis.

Patte ennegi olnud. Five Inkasso juht Anti Kesamaa tunnistas aga, et andmekaitse inspektsioon pöördus nende poole ning et probleeme oli küll. “Meil oli jah võlgnike nimekiri üles jäänud, meil ei olnud selleks luba ja siis pidime need lihtsalt ära koristama,” selgitas ta.

Küsimusele, kas kõik inimesed, kes Five Inkasso kodulehel praegu üleval on, on andnud selleks loa, vastas Kesamaa: “Seda peab nüüd kontrollima, aga me hakkame seda kontrollima siis, kui keegi pretensiooni esitab.”

 

Mis on mis

Avalikustamineja seadus

siku maksehäireandmete avaldamise eesmärk on võimaldada finantsasutustel, äriettevõtetel ning eraisikutel hinnata teise lepingupoole usaldusväärsust lepinguliste suhete täitmisel, mitte anda teavet tervele ühiskonnale makseraskustesse sattunud inimeste kohta.eraisikust võlglase nime avaldamine kõigile kättesaadaval internetilehel on inimese nõusolekuta keelatud.

Hetkel kuum