Romet Kreek • 30. jaanuar 2013 kell 10:18

Küprose kirikupea nurub Putinilt abi

Peapiiskop Chrysostomos II, kes tegutses valitsuse palvel, palus oma Venemaa kolleegil kerjata president Vladimir Putinilt järjekordset abilaenu.

Kui Küprose ortodoksi kirikupea palus läinud nädalal riigile abi, ei pöördunud ta palvega läände, vaid itta, kirjutab Bloomberg. 13 kuud tagasi sai Küpros Venemaalt 2,5 miljardit eurot laenu.

Küprose pangad võivad vajada enam kui 17 miljardit eurot abi, mis vastab peaaegu riigi 18 miljardi eurosele SKPle.

Küpros on palunud Euroopa Liidult ja IMFilt abi, kuid see ei edene, kuna Saksamaa soovib Venemaa osalemist abipaketis, kuna Küprose pangandussüsteemis domineerib legaalne ja illegaalne Vene raha.

„Küpros on toiminud Vene rahapesumasinana aastaid,“ ütles Washingtonis tegutseva rahapesu valvekoera Global Financial Integrity juht Raymond Baker. „See oleks poeetiliselt õiglane, et Euroopa Liit nõuaks Venemaa stabiliseerimisfondi raha osalemist päästmises.“

Küprose rahapesubüroo juht ütles, et mure illegaalse raha pärast on liialdatud ning riik vahetab teiste riikidega informatsiooni.

„Süüdistused, et Küpros on maksuvaba piirkond ja illegaalse Vene raha keskus, on alusetud ja ebaõiglased,“ kirjutas Küprose parlamendi president Yiannakis Omirou eile kirjas euroala kolleegidele.

Kuna Küprosel on Venemaaga topeltmaksustamise vastane leping, eelistavad venelased liigutada raha riigist välja ja sisse läbi Küprose. Tehniliselt on Küpros Vene keskpanga andmetel Venemaa suurim välisinvestor ja suurim Vene investeeringute saaja.

Kreml teatas eile, et Putin on rääkinud Küprose presidendi Demetris Christofiasega finantskoostööst. Küpros mängib Vene firmadele olulist rolli, kuid keegi ei tea, kui palju on Vene raha Küprose pankades, ütles Vene asepeaminister Igor Šuvalov.

Christofas, kes astub tagasi veebruaris, on vene keelt kõnelev kommunist, kes kaitses doktorikraadi külma sõja ajal Moskvas. Vene oligarh Dmitri Rõbolovlev on Küprose suurima panga Bank of Cypros suurim aktsionär. Küprose kirik kontrollib 28 protsenti riigi suuruselt kolmandast pangast Helelnic Bankis, millel on ka kontor Moskvas.

Saksamaa luure saatis parlamendiliikmetele novembris raporti, mille kohaselt on Vene raha Küprosel 26 miljardit eurot.

Päev enne seda, kui Küprose peapiiskop jõudis patriarh Kirillini, ütles Vene peaminister Dmitri Medvedev maailma majandusfoorumil, et Küprosele võib olla valmis rohkem raha, kuid see oleneb, kas meie Euroopa partnerid kah annavad midagi.

„Kui te päästate Küprose, siis te teate, et te päästate Vene ja Kreeka oligarhide raha, kes ei maksa makse ja teil on fantastiline teema sotsialistidele,“ ütles Landesbank Berlin Investmenti fondijuht Lutz Roehmeyer. Tema sõnul portreteerivad opositsioonis olevad sotsiaaldemokraadid just sedasi enne valimisi Küprose päästmist.

Hetkel kuum