Romet Kreek • 28 jaanuar 2013

Küpros: mis rahapesu?

Küprose rahapesuvastase büroo juht ütles, et ei pea vajalikuks praeguste reeglite tugevdamist. Küprost on süüdistatud vene illegaalse raha pesemises, vahendab Bloomberg.

„Meie rahapesu vastased seadused on alates 1996. aastast vastavuses Euroopa Liidu omadega ehk juba veel enne, kui Küpros astus liitu enne 2004. aastat,“ ütles Eva Rossidou-Papakyriacou. „Paljudel juhtudel on meie seadused karmimad kui mujal Euroopa Liidus.“

Rahavood Venemaa ja Küprose vahel on tekitanud kahtlusi, et nende taga võib olla rahapesu, ütles Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble 21. jaanuaril, lisades päev hiljem, et euroala riigid seavad karmima rahapesuvastase seaduse abi saamise eeltingimuseks. Juunis esitas Küpros viienda euroala liikmena abipalve ja on selle tingimusi siiamaani läbi rääkimas.

„Küprosel ei ole midagi varjata rahapesu või maksuinformatsiooni osas,“ ütles Küprose rahandusminister Vassos Shiarly. Riik on viinud ellu ja võtnud vastu rahapesuvastased soovitused. Ta lisas, et võibolla paljudes ELi riikides ei teata nendest meetmetest.

Rahvusvahelisi investoreid, sealhulgas Vene omi, meelitab Küpros ärikeskusena oma soodsa maksukeskkonna ja topeltmaksustamise vastaste lepingutega.

„Küpros ei ole maksuvaba maa,“ ütles Rossidou-Papakyriacou. „Maksuvaba maa on riik, kus on peaaegu nullmaksumäär ning kes ei kontrolli, kust raha tuleb  - kumbki nendest ei käi Küprose kohta."

Norra abistab Küprost 935 750 euroga, et aidata riigil suurendada oma tehnoloogilist võimekust rahapesuga võitlemisel, teatas Küprose valitsus.

Hetkel kuum