Romet Kreek • 3. aprill 2013 kell 9:40

Faber: Küpros võib juhtuda igal pool

Kasvav varanduslik ebavõrdsus tähendab, et rikastel ei ole kuhugi peituda ning sündmused nagu Küprosel võivad juhtuda ka teistes riikides, ütles trendivastane investor Marc Faber CNBCile.

„See võib juhtuda ükskõik kus maailmas – ka Lääne demokraatiates,“ ütles Faber. „Üha enam inimesi hääletab selle nimel, et elus püsida, mitte selleks, et töötada elus püsimiseks,“ ütles ta. "Peame olema valmis 20-30% kaotuseks. Arvan, et oleme õnnelikud, kui ei kaota elu.“

„Kui te vaatate, mis Küprosel juhtub, siis inimesed kaotavad seal osa rikkusest konfiskeerimise või kõrgema maksustamise kaudu,“ lisas ta.

„Probleem on selles, et 92% finantsvarasid kuulub 5% elanikkonnast. Enamusel inimestest ei ole märkimisväärseid aktsiapositsioone ning nad ei saa tulu aktsiahindade tõusust. Neid lööb elamiskulude kasv ja me kõik teame, et mediaankodumajapidamise reaalsissetulek on viimased paar aastat halvenenud,“ lisas ta.

Veel on Faber mures, et kuigi börsid teevad tippe, ei ole paljud olulised aktsiad seda tõusu vedamas. Näiteks General Electricu, IBMi, Federal Expressi, Yumi, Inteli, Mercki, Oracle'i ja ehitajate aktsiate hinnad on madalamal kui jaanuaris või samal tasemel kus novembris.

„Meil veab tõusu väga kitsas valik tarbijaaktsiaid,“ ütles ta. „Ja muretsema paneb, et enamus välisturge on viletsalt esinenud. USA on ainus mäng linnas.“

Ta lisas, et teistel puhkudel, kui mingi turg oli ainus mäng linnas, nagu näiteks Nasdaq 1997-2000 ja eluasemeturg ja toorained 2008, lõppes see halvasti, ning ta on USA turu pärast väga mures.

„Aktsiaid võivad kenasti tõusta ja siis suvepoole krahhida,“ ütles ta. „Ma ei ole USA aktsiates lühike, kuna meil käib rahatrükk, mis kahtlemata viib kapitali valesti allokeerimiseni.“

Arvestades Euroopa viletsat väljavaadet ja arenevate majanduste aeglustumisi, mida näeb Caterpillari ja MCDonald´si tulemustest, ütleks ta, et käibed toovad jätkuvalt pettumust ning seda võivad valmistada ka kasumid.

Hetkel kuum