Sirje Rank • 29. august 2013
Jaga lugu:

Schäuble: Merkeli euroreformid toimivad

Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble kaitses kantsler Angela Merkeli strateegiat euroala kriisi lahendamisel, väites, et kõik abi vajanud riigid on õigel teel.

Teises kvartalis kasvas Portugali SKP euroala riikide seas kõige kiiremas tempos. Kreekas on palgakulud alanenud 13%. Hispaanias on tööturu reformid ja alanenud palgad ekspordile hoo sisse saanud. Teises kvartalis katkes Hispaanias kaks aastat väldanud töötuse kasvutrend (töötuse määr on siiski jätkuvalt euroala kõrgeim) ning Hispaania asekaubandusminister prognoosib tänavu rekordiliste ekspordi kasvu. Teises kvartalis kasvas eksport eelnenud kvartaliga võrreldes 6%.

"Kõik on õigel teel," ütles Schäuble agentuuri Bloomberg vahendusel. "Me ei oleks nii kaugele jõudnud, kui olnuks milgi lihtsam tee."

Schäuble kritiseeris Merkeli põhirivaali Peer Steinbrücki juhitud sotsiaaldemokraatide (SPD) ettepanekuid, mille hulgas on muuhulgas euroala riikide võlgade kokku panemine nn võlgade tagasimaksmise fondi.

"Steinbrück pole ikka asjast aru saanud," ütles Schäuble. "Kui me kohustused kokku paneme - olgu euroala ühiste võlakirjade või võlgade tagasimaksmise fondi kaudu - võtame riikidelt, millel seda teha tuleb, stiimuli oma konkurentsivõimet tõsta," ütles ta. "Miks me peaksime juba saavutatu ohtu seadma?"

Schäuble kallas külma vett ka Kreeka valitsuse lootustele, et Kreeka pangad tagantjärele Euroopa alalise päästemehhanismi ESM vahenditest rekapitalisseritakse.

"Peame olema väga ettevaatlikud, et me siin liiga suuri lubadusi ei annaks," ütles Schäuble. "Ootuste liiga kõrgele ajamine, suutmata neid täita, on alati ohtlik," jätkas ta, põhjendades, et kui panku tagantjärele rekapitaliseerima hakata, saaksid ESMi vahendid väga kiiresti otsa. ESMis on selleks otstarbeks kavandatud 60 mld eurot, mis pole veel parlamentidelt lõplikku heakskiitu saanud.

Kommenteerides Kreeka võimaliku täiendava abipaketi suurust, ütles Schäuble, et 10-11 miljardit eurot näib olevat kohane summa.

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum