Kaisa Gabral • 11. oktoober 2013 kell 12:02

Elektri hinnad jätkavad tõusu

Rääkides aastast 2014 märkis energiaturg.ee analüütik Pirmin Tamm, et meid on ootamas Estlink2 - meie hinnad võrdsustuvad Soomega, mis võib pigem tähendada meie jaoks hinnatõusu kui -langust.

„Võib järgneda hinnatõus, kuid see oleneb ilmastikust, mida ennustada ei osata,“ lausus Tamm, kelle sõnul on tulevikutehingute hinnad pigem kõrged. Põhjamaade hindu kujundab suuresti hüdroreservuaaride tase - hetkel on see väga madal, tervelt 11,4% madalam kui pikaajaline mediaantase ja 16,9% madalam kui eelmise aasta tase samal ajal.

Ka selle aasta keskmine hind on Tamme hinnangul juba praegu 11% kallim kui 2012. aasta keskmine hind. Üldteenuse kasutajad on selle aasta üheksa kuu jooksul kokku kaotanud tema hinnangul ligi 4 miljonit eurot, võrreldes soodsaima börsipaketiga.

Rääkides era- ja äritarbijast, maksab eratarbija hetkel elektri eest rohkem. „Eratarbijale on hinnad kallimad, sest äritarbijatele rakendatakse leppetrahv ennetähtaegse lõpetamise korral, kuid eratarbija saab iga kuu paketti vahetada ilma trahvita. Eratarbijatel on ühikukulu tarbija kohta samuti väiksem,“ selgitas Tamm.

Hetkel kuum