Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Tehasetoodang või rätsepatöö?

    Kui eritellimusel kavandatavate hoonete eeliseks on konkreetse keskkonna ja tellija eripäradega arvestamine, siis tüüplahenduste puhul võimalus kiirelt ja soodsamalt omale elamine soetada.

    Tüüpmajade plussiks on eelnevalt ära tehtud projekteerimistöö. Kavandid võetakse n-ö sahtlist, mistõttu on protsess oluliselt kiirem ja ka odavam, isegi kui kliendi palvel tehakse projektis mingeid muudatusi. Eritellimusel kavandatavate majade ehitamisel algab aga töö nullist, võttes arvesse nii konkreetse keskkonna kui ka tellija kõiki eripärasid ja nõudmisi. See jällegi võimaldab isikupärasemaid ja unikaalsemaid lahendusi.
    Allianss Arhitektid OÜ arhitekti ja partneri ning EKA Arhitektuuriteaduskonna dekaani Toomas Tammise sõnul ei ole kindlasti üks neist parem kui teine. “Mõlema puhul on sisuliselt tegemist kaasaegse tootega, selle sõna parimas tähenduses, mis eeldab tihedat koostööd arhitekti, inseneri, ehitaja ja eelarvestajaga,” sõnas ta. Siiani on tüüpmajade puhul tema sõnul sageli aga üks osapooltest eemale jäänud ja enamasti on selleks olnud hea arhitekt. “Kui eelkirjeldatud osised projekteerimise ja ehitamise protsessis aga koos töötavad, saab tulemuseks olla nii tüüpmaja kui ka eritellimusel lahendus, mille üle võib uhke olla,” rõhutas Tammis.
    Allianss Arhitektid OÜ on Tammise sõnul eritellimuste kõrval töötanud välja ka tüüp­lahendusi. “Näiteks mõne aasta eest projekteeritud puhkeküla Norras, kus on väljatöötatud tüüplahendused konkreetsele asukohale ja sihtgrupile, kuid ilma täpse tulevase kasutajata,” selgitas ta.
    Maja võiks olla sammuke ees kliendi vajadustest. Kui kataloogist tüüplahenduse tellimisest maja valmimiseni kulub 3–5 kuud, siis eritellimuste puhul võib arvestada mitme aastaga. Arhitekt Rein Murula sõnul peabki see ajavahemik pikk olema. “Kui arhitekti juurde lähed ja saad nädalaga lahenduse, siis järelikult müüs arhitekt sulle seismajäänud projekti,” mainis Murula. Keskmiselt kulub projekteerimiseks tema sõnul pool aastat, mõnikord ka kaugem. Tegu pole sel puhul kindlasti mitte sellega, et arhitekt aeglane oleks, vaid mitmete variantide loomise, õige valimise ning asjade paika saamise protsess võtab Murula sõnul lihtsalt aega.
    Ka on oluline enne ehitama asumist analüüsida, millised on majas elavate inimeste soovid ja vajadused tulevikus. “Maja peab olema natukene rohkem universaalne, kui seda on kliendi hetkevajadused ja nägemused,” nentis Murula. “Tihti on tellija kinni oma hetke perekonna­seisus. Kui tal on näiteks väiksed lapsed, siis ta orienteerub selle järgi. Samas 10–20 aasta pärast on nende inimeste vajadused teistsuguseid,” rõhutas ta.  See aspekt tuleks läbi mõelda ka tüüplahendust ostes.
    Hoone juures on oluline sobitumine keskkonda. Klientide ekstravagantsetest ideedest ja lahendustest rääkides mainis Tammis, et eramut tellima tulevad inimesed on oma soovid, vajadused ja võimalused üsna hästi läbi mõelnud ja suuri kurioosumeid on esinenud harva. “Meenub siiski olukord, kus tellija soovis traditsioonilist Inglise maamaja, mispeale ei jäänud muud üle, kui soovitada see osta või ehitada Inglismaale. Igasuguse keskkonna loomisel, milleks on ka kasvõi kõige väiksem eramu, on alati oluline selle mõistlik asetumine olemasolevasse keskkonda, nii ruumiliselt, tehnoloogiliselt, kultuuriliselt kui ka finantsiliselt. Kunstlikud ületõstmised ühest teise ei too üldjuhul head tulemust,” nentis Tammis.
    Tellijate erisoovid leiavad lahenduse. Tüüplahenduste puhul, kus on võimalik projekti erinevaid detaile muuta, mingeid väga ekstravagantseid soove firma Seve Ehituse ASi müügijuht Henri Enniste ja Baltichouse Production OÜ esindaja Gert Kiilaspä enda sõnul pole ka väga kuulnud. “Lahendamatuid situatsioone ei ole siiamaale veel ette tulnud ja tänapäeva võimaluste juures on selliseid asju ka raske välja mõelda, lihtsalt keerulisemad lahendused on kallimad. Samas mängib oma osa siin kindlasti ka see, et tegeleme ikkagi peamiselt elementmajadega ja kliendid, kellel on nii-öelda ekstreemsemad soovid, lihtsalt ei jõua meieni,” arvas Kiilaspä.
     
    Võrdlus
    Tüüpmaja
    MajaTüüpmaja puhul on nii keskkonna kui ka tellija/kasutaja kohta tehtud mitmeid üldistusi. Tulemus on mõeldud enam-vähem konkreetsele kasutajate sihtgrupile enam-vähem tüüpses asukohas.Sobilikku maja välja valides ei pea inimene hakkama enam ise nuputama, kuidas paigutada ruumid, lahendada fassaad jne.Kuna tüüpmaja luues on see tehtud sellisena, et see meeldiks võimalikult paljudele klientidele, siis miinuseks on see, et valikust ei leia tavaliselt julgemaid ega ekstravagantsemaid lahendusi.Tüüpmajade puhul on võimalik kõiki detaile muuta ja enamasti seda ka tehakse. Tavaliselt otsitakse endale välimuse poolest meeldiv mudel ja kohandatakse ruumipaigutus oma vajadustega. Muutmise eest üldiselt tasu ei võta.
    AegSuurema maja (üle 100 m²) ehitusele koos ettevalmistusega kulub kokku umbes 5 kuud, väiksemas majas (alla 100 m²) saab elada 3 kuud pärast tellimist. 
    HindValides juba läbimõeldud lahenduse, saab hoida kokku arhitektile makstava tasu pealt, mis tihtipeale võib moodustada u 10–15% juba väljatöötatud tüüpmaja hinnast.Keskmiselt jääb tüüpmajade hinnavahemik 120 000 ja 150 000 euro vahele.
    EksiarvamusArvatakse, et tüüpmaja pole arhitekti looming. Kataloogimajad on samuti arhitekti looming, lihtsalt ehituse aluseks olevaid jooniseid kasutatakse korduvalt.Arvatakse, et tehases toodetud tüüpmaja ei ole kvaliteetne ja soojapidav. Kuna maja on toodetud tehases, siis võrreldes objektil ehitamisega on tehases elementide tootmiseks ideaalsed tingimused. Samuti on tehases toimiv kvaliteedikontroll kordades tõhusam kui objektil läbiviidav. Tüüpmaja paigaldatakse ligikaudu nädalaga, mis tähendab, et see hoone ei saa ehituse käigus ei vihma ega lund, kui siis vähesel määral ja on juba nädalaga ilmastikukindel, tagades selle, et kõik ehitusel kasutatavad materjalid, kaasa arvatud karkass, on kuivad ega hakka hiljem mõranema, samal ajal kui objektil ehitades kestab protsess kuni ilmastikukindlaks saamiseni tihtipeale mitu kuud.
    Eritellimusel loodud maja
    MajaEritellimusel kavandatava hoone puhul võtab arhitekt arvesse nii konkreetse keskkonna kui ka tellija kõiki eri­pärasid ja nõudmisi.Vajalik on tellija ja arhitekti aktiivne koostöö. Eritellimusel loodavates majadel on olemas uudsuse ja individuaalsuse moment, eripära, mis teda teistest eristab.
    AegProjekteerimiseks kulub ligi­kaudu aasta, teine aasta kulub orienteerivalt ehitamiseks. Sellise tempo juures saavad kõik osapooled mõistlikult koostööd teha. Samuti saab kõigi osade kvaliteet tagatud.Pikal ehitusprotsessil on tüüplahenduste kiirehitamise kõrval ka eelis. Pikk ehitamisprotsess võimaldab materjalidel keskkonnas kohaneda, et vältida hilisemaid materjalimahu kahanemisi, mis võivad kaasa tuua tõsiseid tagajärgi.
    HindEritellimusel valmivate hoonete hinnavahemik on lai. Keskmiselt jääb see 300 000 ja 400 000 euro vahele.
    EksiarvamusArvatakse, et arhitektiga koostöö on väga kallis. Arhitekti töö muidugi maksab. Seeriatoote puhul saab projekti hinna suhte valmistootesse viia tunduvalt madalamaks, kui see on eritellimuse puhul. Siiski ei hõlma arhitekti töö ainult kallite ehituslahenduste loomist. Arhitektilt tellides saab luua ka väga odava ehituseelarve juures väärtusliku, keskkonna ja kasutajatega hästi haakuva maja. Sellisel puhul tuleb proportsionaalselt oluliselt rohkem maksta intellektuaalse töö eest, mis võimaldab hiljem olulist kokku­hoidu füüsilise töö ning mater­jalide arvel.
    Allikad: Rein Murula, Rein Murula Ahritektuuribüroo;  Henri Enniste, Seve Ehitus; Gert Kiilaspä, Baltichouse Production; Toomas Tammis, Allianss Arhitektid
  • Hetkel kuum
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Equinor maksab erakorralist dividendi ja ostab aktsiad tagasi
Norra energiaettevõte Equinor kinnitas tavapärase dividendimakse ning lisas sellele samas suuruses erakorralise dividendi, pakkudes aktsionäridele tulu kokku 0,70 dollarit aktsia kohta.
Norra energiaettevõte Equinor kinnitas tavapärase dividendimakse ning lisas sellele samas suuruses erakorralise dividendi, pakkudes aktsionäridele tulu kokku 0,70 dollarit aktsia kohta.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Kriis pani juhid liikuma. „Rahapakiga enam kedagi üle ei osta“
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Viimaste aastate kriisid on muutunud erinevatel põhjustel juhtide vahetused tavapärasemaks, kuid ainult suurema palgaga üldjuhul enam tippjuhti konkurendi juurest üle ei meelita, rääkis värbamisagentuuri Fontese partner Eva Lelumees.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Kohus jättis Merko vaidluses riigiga tühjade pihkudega
Tallinna halduskohus, mis korra juba pikale veninud vaidluses riigilt Merkole pea miljoni kahjuhüvitist välja mõistis, jättis värske otsusega ehitusfirma kaebuse rahuldamata.
Tallinna halduskohus, mis korra juba pikale veninud vaidluses riigilt Merkole pea miljoni kahjuhüvitist välja mõistis, jättis värske otsusega ehitusfirma kaebuse rahuldamata.
Leedu firma plaanib Eestisse investeerida 18 miljonit
Leedu logistikakinnisvara ettevõte Sirin Development hakkab sel aastal ehitama Eestisse 8 miljonit eurot maksvat laohoonet, kokku plaanib firma investeerida Eestisse 18 miljonit eurot.
Leedu logistikakinnisvara ettevõte Sirin Development hakkab sel aastal ehitama Eestisse 8 miljonit eurot maksvat laohoonet, kokku plaanib firma investeerida Eestisse 18 miljonit eurot.