Artikkel
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Pealinna ei pressigi

    Parem olla teisel trepiastmel esimene kui esimesel astmel viies-kuues, kõlab Tartu Lõunakeskuse omanike kreedo. Äraseletatult arendab AS Astri kaubanduskeskusi Tartus, Narvas ja Pärnus, pealinna pole aga trüginud.

    “Ega Eestis peale Tallinna, Tartu, Narva ja Pärnu polegi teisi linnu, kus sellist formaati nagu kaubanduskeskus saab teha,” tõdeb Astri krooni­juveeli, Tartu Lõunakeskuse tegevjuht Jaan Lott. “Oleme jõudnud arusaamisele, et parem on olla teise astme peal tugevamas positsioonis, kui minna Tallinna ja olla seal kuues või viies.”
    Tartus Veeriku linnajaos asuvasse kontorisse on tund enne plaanipärast nõukogu laiendatud koosolekut kogunenud Astri omanikud Väino Põllumäe, vennad Ülo ja Paul-Toomas Hage ja Eve Kirs ning Astri grupi tippjuhid: Astri tegevjuht Anne Aland, Lõunakeskuse tegevjuht Jaan Lott ja Narva keskuste tegevjuht Tarmo Kleimann. Võtmeisikutest ainsana puudub Astri üks asutajaid Aleg Kirs, kes on parasjagu Saksamaal.
    “Kõik on koos”. Nõupidamisteruum, muide, asub täpselt samas kohas, kus see oli Astri algusaastatelgi. Hiljem on ruumi vaid veidi renoveeritud. Ruumist viib uks pisikesele rõdule, millest pea kolmandiku võtab enda alla massiivne metallseif. “Tühi, ei ole seal raha,” kinnitab enne jutuajamist viimaseid suitsumahve kiskuv Paul-Toomas Hage.
    Tartu Lõunakeskuse slogan “Kõik on koos!” sobib hästi iseloomustama ka Astri grupi aktsionäride ühtsena tegutsevat meeskonda. “Meile meeldib koos äri teha ja me respekteerime üksteist,” nendib selle kohta Ülo Hage.
    Väino Põllumäe sõnul on neil hästi tugev meeskond tänu sellele, et kõik on erinevad isiksused. “Kui meeskonnas oleksid kõik sellised flegmad nagu mina, siis ei tuleks see kindlasti kasuks,” muheleb Põllumäe. “Meil igaühel on oma roll, me täiendame üksteist. Me kõik – nii omanikud kui ka tegevjuhid – oleme koostööaltid ning üritame konsensuslikke otsuseid saavutada. Samas ei tähenda see seda, et me ei vaidleks ega teeks vajadusel üksteise aadressil kriitikat.”
    Kui visata pilk Astri grupi ettevõtete äriajaloole, võib märgata, kuidas aegade jooksul on osalusi firmades üksteisele loovutatud. “See on asjade loomulik käik, kui kellelgi on olnud vaja vahendeid oma muude tegemiste rahastamiseks,” põhjendab Põllumäe. “Keegi meist ei võitle selle nimel, et tal oleks suurem osalus. Usaldus on meie vahel olemas.”
    Astri grupile alusepanijad, Aleg Kirs ja Väino Põllumäe teenisid algkapitali 1980ndate lõpus ja 1990ndate alguses välismaiste autode vahendamisega Venemaale. 1992. aastal ostsid mehed Tartu linna oksjonilt Veeriku poe, mis renoveeritult avati 1993. aasta suvel koos pagari- ja kondiitritsehhiga. Hoone ülakorrusel avati aasta hiljem grillbaar, mis sai tartlaste seas kiiresti populaarseks. Edu tiivustas haaret laiendama ja uueks väljakutseks valisid mehed Annelinnas asuva Kivilinna kaupluse, millest taheti kujundada kaasaegne ostukeskus.
    Kuna pangad selleks piisavalt raha ei andnud, tehti 1994. aastal Paul-Toomas ja Ülo Hagele ettepanek tulla kompanjonideks. Äritandem Kirs-Põllumäe tundis vendi Hagesid varasemast ajast, sest ka Haged olid müünud autosid Venemaale ja nii mõnigi õnnestunud diil tehti omal ajal koos.
    Tallinna asemel Narva. Kivilinna ostukeskuse edukas start ahvatles kompanjone uurima võimalust teha midagi sarnast väljaspool Tartut. “1996. aastal olime dilemma ees – kas minna Tallinna või valida hoopis Narva,” meenutab Väino Põllumäe. “Me otsustasime minna Narva ja see oli õige otsus.”
    Jaan Loti sõnul on Narva nüüd järjest enam kaardile kerkinud ja kaupmehed ei pelga enam Narva tulekut. “Aga väga pikka aega oli selline jäälõhkumise aeg, kui tuli võimalikele koostööpartneritele selgitada, kus Narva üldse asub ja kui palju seal inimesi elab,” seletab Lott.
    Astri grupil on Narva kesklinnas suhteliselt lähestikku kolm kaubanduskeskust. “Muidugi on need konkurendid ja enamgi veel – me lausa soovime, et nad konkureeriksid omavahel,” kinnitab Astri grupi äripartner, Fama Keskuse üks omanikest Oleg Uglov. “Tegutseme selle nimel, et keskustel oleks erinev turunduspoliitika, et oleksid erinevad üritused, sest külastajatel on tänu sellele huvitavam.”
    Pärast Narvas kanna kinnitamist võttis Astri 2000. aastal ette järgmise suure väljakutse – idee ehitada Tartu linna äärde põllumaale suur ostukeskus. Lõunakeskus avas uksed 2001. aasta augustis ja praeguseks on seda laiendatud seitse korda. “Lõunakeskus ei saa ilmselt kunagi valmis,” möönab Lott. “Selle vanem osa on suhteliselt väikese eelarvega ehitatud ja kui lähtuda tänapäevase kaubanduskeskuse standardeist, siis kipub see nii moraalselt kui ka füüsiliselt ajale jalgu jääma, kindlasti on vaja seda paremaks tuunida.”
    Loti kinnitusel on Astri põhimõte olnud kasutada sama oskusteavet kõikides oma keskustes. “Ja paljuski kasutame oma erinevates paikades samu koostööpartnereid, olgu need siis arhitektid, ehitajad või rentnikud,” täpsustab Lott.
    Järgmisel aastal valmivad Astri Keskuse juurdeehitus Narvas ja Pärnu Keskuse 2. etapp – kino- ja kaubanduskeskus. “Ainult monofunktsionaalne kaubanduskeskuse formaat enam ei toimi,” räägib Lott.
    Üks esimesi koostööpartnereid, kes kõik see aeg on Astriga koostööd teinud, on Stockmanni gruppi kuuluv Seppälä. Nad riskisid hakata kauplema Kivilinna kaupluses, julgesid minna Narva ja uskusid Lõunakeskuse kui põlluarenduse edukasse tulevikku.
    “Olen kokku puutunud ja koostööd teinud erinevate kaubanduskeskuste arendajatega ja kõige positiivsemad kogemused on mul olnud Astri grupiga,” kinnitab Baltmani juht Pille Põldsam, kes on varem töötanud ka Seppälä Eesti ja Balti piirkonna juhina. “Astri esindajatega on alati olnud lihtsam kokkuleppele saada. Nende eesmärk on saavutada win-win olukord ehk et nii rendile andja kui ka rendile võtja tunneksid end võitjana.”
    Vanem vend platsil tagasi
    Maapanga kohtusaaga lõpp eelmise aasta augustis andis Astri grupi vanemale ja väärikamale liikmele Paul-Toomas Hagele võimaluse astuda n-ö eesriide varjust välja ja taastada omanikustaatus.Eelmise aasta viimase nelja kuu jooksul taastas Paul-Toomas Hage oma osaluses seitsmes Astri gruppi kuuluvas firmas. Selle aasta jaanipäeva eel valiti ta Astri kõige silmapaistvama äriprojekti – Lõunakeskuse – nõukogu liikmeks.Nagu äriregistri kannetest näha, loovutas enamikus neis firmades osa oma osalustest Paul-Toomas Hagele tema noorem vend Ülo. Ehk et Paul-Toomas Hage kriisiaastatel hoidis tema osalusi vend Ülo.Paul-Toomas Hage legaalne osalus tõi ta sel aastal komeedina ka Äripäeva Rikaste TOPi – varem mitte kunagi edetabelisse pääsenud mees oli tänavu ühtäkki 224. kohal, tema varanduse väärtuseks arvestas Äripäev 10,9 miljonit eurot.“Tegelikult pole Tom (Ülo kutsub oma vanemat venda Tomiks või Toomaseks – toim) vahepeal kuskil ära olnud,” kinnitab Ülo Hage. “Ta on kogu aeg meie kõrval olnud ja väide, justkui oleks ta nüüd Astri omanikeringi jõuliselt tagasi sisse tulnud, on vale.”
    Telefonitsi ikka kontaktis. Paul-Toomas Hage sõnul taandas ta end Astri grupi meeskonnast, et Maapanga pankrot ja sellele järgnenud kohtuprotsess ei komplitseeriks Astri grupi tegevust ning arengut.Lisaks kohtusaagale elas ta 2004. aasta mais üle ränga õnnetuse, kui sai Eesti meistrivõistluste kiirpaadisõidu avaetapil õhku paiskunud paadilt löögi pähe.“Aastaid oli minu jaoks kõige tähtsam taastada tervis ja töövõime, sest ajutrauma tõttu oli mul kaua aega raskusi kõndimisega,” räägib Paul-Toomas Hage. “Samas päriselt kõrval pole ma Astri tegemistest kunagi olnud. Vähemalt telefonitsi on mul kompanjonidega olnud pidev kontakt, ikka on nad mulle helistatud ja nõu küsinud,” selgitab ta.
    Kohtulahend lasi end 14 aastat oodata. Kohtuprotsess pankrotistunud Maapanga endiste juhtide, sealhulgas endise nõukogu liikme Paul-Toomas Hage üle algas 2001. aasta kevadel ning kestis vaheaegadega kuni 2012. aasta augustini.Maapanga pankrotihaldurid nõudsid panga eksjuhtidelt Ain Keluselt, Malle Eenmaalt ja Paul-Toomas Hagelt kokku 1,8 miljonit eurot pangale tekitatud kahju hüvitamist.Pankrotihaldurite hagi ei leidnud rahuldamist ei Harju maakohtus 2011. aasta juunis ega Tallinna ringkonnakohtus 2012. aasta märtsis. Kohtusaaga sai lõpliku lahenduse 2012. aasta 8. augustil, kui riigikohus pankrotihaldurite kassatsioonkaebust menetlusse ei võtnud. Ühtlasi vabastas Harju maakohus otsuse jõustumisel aresti alt kohtualustele kuuluva vara.“Uurimistoimingutest alates kuni lõpliku kohtuotsuseni ehk enam kui 14 aastat olen ma võidelnud tõestamaks, et ma ei ole süüdi,” seletab Paul-Toomas Hage ja lisab pärast pausi: “Olen olnud Eesti õigussüsteemile suur tööandja.”
    Astri grupis liiga ei tehta. Noorem vend Ülo räägib, et kui Tomil olid rasked ajad, siis vähemalt Astri grupis ei tekkinud mitte ühelgi kaasaktsionäril mõtet, kuidas kohtuveskite hammasrataste ja raske haiguse tõttu tagaplaanile tõmbunud osanikku kõrvale puksida.“Meil on paraku kogemus, kui venna tervislikku olukorda ära kasutades püüti meilt meie osalusi ära krabada,” nendib Ülo Hage. “Ma ei taha öelda, kes sellise ülevõtmiskatse taga olid. Ma tahan hoopis rõhutada, et Astris pole absoluutselt midagi sellist mitte kunagi olnud.”Ka Astri üks asutajaid Väino Põllumäe on ise kogenud, millist jõudu annab kompanjonide ja kolleegide siiras toetus. “Kuus aasta tagasi avastati mul leukeemia ja ilma lähedaste ning kolleegide toetuseta poleks ma ilmselt sellest välja tulnud,” lisab ta.
    Astri kiikab teiste Baltimaade poole
    Kas ostame kellegi üles või hakkame koostööpartneriga arendama uut kinnisvaraprojekti, kommenteerib Astri grupi finantsjuht ja üks omanikest Eve Kirs võimalikku arengut Läti-Leedu turul.Tänavu 29. augustil asutasid Eve Kirs, Väino Põllumäe ning vennad Paul-Toomas ja Ülo Hage võrdses osaluses OÜ Astri Baltikum.“Kuna oleme piisavalt suured tegijad Eestis, siis on meile tehtud koostööks igasuguseid ettepanekuid,” räägib Eve Kirs. “Mis puudutab arengut Lätis ja Leedus, siis me praegu alles analüüsime, kas risk ja tulusus konkreetses projektis on tasakaalus.”Eve Kirsi sõnul on aastate jooksul ka Astril endal korduvalt kosjas käidud. Peamiselt on osta tahetud Tartu Lõunakeskust, aga ka Narva keskuste omandamiseks on Venemaa ärihaid teinud tõsiseid pakkumisi. “Oleme pakkumisi tõsiselt kaalunud, ent kõrvale lükanud,” ütleb ta. “Meie jaoks on oluline, et kuna me pakume praegu rentnikele tegutsemispaketti kolmes Eesti linnas, siis juhul, kui me ühest kohast loobuksime ja kinnisvara maha müüksime, kaotaksime tervik­strateegias.”
     
    Mis on mis
    AS Astri
    1991 detsember – Tartu ärimehed Aleg Kirs ja Väino Põllumäe asutavad ASi Astri.1993 suvi – uksed avab Veeriku pood.1993 – asutatakse jaemüügiga tegelev AS Astri & PK.1994 kevad – avatakse grillbaar Veeriku Grill.1994 – asutatakse kinnisvaraga tegelev AS Astri & AV.1994 – omanikeringi kaasatakse vennad Ülo ja Paul-Toomas Hage.04.12.1995 – Tartus Annelinnas avab uksed Kivilinna ostukeskus.1997 – Narvas avab uksed kaubanduskeskus Astri Keskus 2000 märts – Narvas avab uksed kaubanduskeskus Tempo Keskus.2000 november – 6 kauplusest koosnev kauplustekett (Kivilinna, Veeriku, Ülenurme jt.) antakse rendile ETK-le.2001 – Astri võtab suuna vaid kinnisvara arendamisele, tütarfirma Astri & PK likvideeritakse.30.08.2001 – Tartus avab uksed Lõuna-Eesti suurim kaubanduskeskus Lõunakeskus, mida on praeguseks laiendatud 7 korda.2006 september – Narvas avab uksed kaubanduskeskus Fama Keskus.2006 – Astri ühendab endaga tütarfirma Astri & AV.2013 kevad – omandatakse Pärnu Keskus.2014 – Pärnus avatakse Pärnu Keskuse 2. etapp ja Narvas avatakse Astri Keskuse juurde­ehitus.
    Kinnisvara väärtus kokku umbes 165 miljonit eurot.Kinnistute kogusuurus 300 000 m2.Tartu Lõunakeskuses on üldpinda kokku 67 000 m2, sellest 56 300 m2 kaubanduspinda.Tartu Lõunakeskus annab kaudselt tööd umbes 1200 inimesele, Narva kolm kaubanduskeskust annavad tööd umbes 700 inimesele.Astri kinnisvaragrupis töötab 54 inimest.
    Allikad: AS Astri, Äripäev
     
    Kes on kes?
    Astri grupi põhiomanikud
    Väino Põllumäe (57)Üks kahest alusepanijast, nõukogu esimees.Astri grupiga seotud omandused: Aida Arendus (15%, ühisomand abikaasa Helju Põllumäega), Astri (19%), Astri Baltikum (25%), Astri Kinnisvara (25%), Astri Köök (50%), FAMA Invest (8%), Lõuna Jää (25%), Lõunakeskus (ASi Astri kaudu), PK Arendus (13%), Rending (12,50%), Ülenurme Investeeringud (16,70%).Rikaste TOP (2013): 216. koht (vara väärtus 11,3 mln eurot).Kompanjonid iseloomustavad: tasakaalukas, hea argumenteerija, tugeva analüüsivõimega, meeskonna kooshoidja.
    Aleg Kirs (58)Üks kahest alusepanijast, nõukogu liige.Astri grupiga seotud omandused: Aida Arendus (30%, ühisomand abikaasa Eneli Kirsiga), Astri (12,50% eraisikuna ning 2,5% Astri Valduse kaudu), Astri Grill (50%), Astri Kinnisvara (25%), Astri Köök (50%), Astri-Narva (30%), Astri Valdus (26%), FAMA Invest (11%, ühisomand abikaasa Eneli Kirsiga), Lõuna Jää (25%), Lõunakeskus (ASi Astri kaudu), Rending (29,17%).Rikaste TOP (2013): 224. koht (10,9 mln eurot).Kompanjonid iseloomustavad: visionäär, mõtleb suurelt, hea ärivaistuga, emotsionaalne, teinekord terava ütlemisega.
    Ülo Hage (61)Omanikeringis 1994. a, nõukogu liige.Astri grupiga seotud omandused: Aida Arendus (20%), Astri (12,50% eraisikuna, 12,50% OÜ Mitval kaudu, 2,5% OÜ Astri Valdus ja umbes 5% ASi Domex Group kaudu), Astri Baltikum (25%), Astri Kinnisvara (25%), Astri-Narva (21%), Astri Valdus (25%), Domex Group (24% OÜ Mitval kaudu),  FAMA Invest (14%), Lõuna Jää (25%), Lõunakeskus (ASi Astri kaudu), PK Arendus (25%), Rending (25%), Ülenurme Investeeringud (16,70%).Rikaste TOP (2013): 131. koht (18,9 mln eurot).Kompanjonid iseloomustavad: oskab näha tervikpilti, oskab raha lugeda, kõigiga arvestav, alalhoidlik, tasakaalukas, terane juuraküsimustes.
    Paul-Toomas Hage (67)Omanikeringis 1994. a.2000–2012 taandas end seoses Maapanga kohtusaagaga grupi meeskonnast.Astri grupiga seotud omandused: Aida Arendus (15%), Astri (umbes 7% ASi Domex Group kaudu), Astri Baltikum (25%), Astri Kinnisvara (25%), Astri-Narva (15%), Astri Valdus (25%), Domex Group (68,40%), FAMA Invest (11%), Lõuna Jää (25%), Lõunakeskus (ASi Astri kaudu), PK Arendus (25%).Rikaste TOP (2013): 224. koht (10,9 mln eurot).Kompanjonid iseloomustavad: meeskonna vanim, elukogenud ja tark, annab alati head nõu ja tema nõuandeid aktsepteeritakse.
    Eve Kirs (39)Finantsjuht, nõukogu liige.Grupis tööl alates 1994. a.Aleg Kirsi eksabikaasa.Astri grupiga seotud omandused: Aida Arendus (20%), Astri (13,50%), Astri Baltikum (25%), Astri Buffet (100%), Astri Kinnisvara (25%), Astri-Narva (25%), Astri Valdus (24%), FAMA Invest (10%), Lõunakeskus (ASi Astri kaudu), PK Arendus (20%).Rikaste TOP (2013): 231. koht (10,8 mln eurot).Kompanjonid iseloomustavad: tugev finantsanalüütik, hoiab grupi rahakotti, suure töövõimega, energiast pakatav, uute projektide käimatõmbaja.
    Tippjuhid
    Anne Aland (45)Astri tegevjuht alates 1992. a, Astri kinnisvaragrupi turundusjuht.Astri ja Astri-Narva, Lõunakeskuse ja Lõuna Jää juhatuse liige.
    Jaan Lott (48)OÜ Lõunakeskus tegevjuht alates 2000. aastast, Astri grupi kinnisvara arendusstrateeg.Rajatava Pärnu Keskuse tegevjuht.Lõunakeskuse, Lõuna Jää ja PK Arenduse juhatuse liige.Astri grupiga seotud omandused: OÜ PK Arendus (5%).
    Tarmo Kleimann (38)Narvas asuvate Astri Keskuse, Tempo Keskuse ja Fama Keskuse tegevjuht.Astri Valduse ja FAMA Investi juhatuse liige.Astri grupis tööl alates 2005. aastast.
    Allikad: Äriregister, Äripäev
     
    Kommentaar
    Eeskujuliku käitumisega viieline
    Are Altraja, ASi Sportland asutaja ja juhatuse liigeAstri omanike ja kaubanduskeskuste juhtide äristiil on liikuda hästi konservatiivselt ja teha kiirustamata õigeid samme. Selles äris on see kindlasti oluline edukuse võti, samuti väga hea koostöö rentnikega. Ma ei ole teistelt kaupmeestelt kuulnud mitte mingit nurinat Astri aadressil. Kõlab nagu kiidulaul, aga tõepoolest – nende puhul on tegemist eeskujuliku käitumise ja viielise õpilasega.Astri ei ole kuidagi ega kunagi oma jõudu kasutanud, näiteks ühes kohas pakutud rendihinda teise kohta üle kandnud. Nende pakkumine on alati olnud aus ja lähtunud turu olukorrast. Ja kui meie oleme oma ideedega välja tulnud, et kus me midagi sooviks avada või teha midagi uut, on nad alati leidnud huvitavaid lahendusi ja võimalusi.Ma arvan, et nad koguvad üle Eesti kogemusi, et siis teha kunagi Tallinna samuti midagi suurt ja korralikku. Ma arvan, et mitte miski ei takistaks neil olla ka Tallinnas parimate seas.
    Nendelt kogemus, minult idee ja energia
    Oleg Uglov, äripartner Narvas, OÜ FAMA Invest üks osanikestKui mul kaheksa aastat tagasi tekkis idee ehitada Narva kesklinnas endise tööstuskvartali asemele kaubanduskeskus, võtsid Astri omanikud minuga ühendust ja tegid ettepaneku koostööks. Astri oli siis juba Narvas suur tegija, neil oli siin kaks kaubanduskeskust. See, et ühendutud sai nende kogemus ja minu idee ning energia, on väga positiivse tulemuse andnud. Tihti on paraku nii, et koostööpartnerid muutuvad aja möödudes üha enam teineteise suhtes rahulolematuks. Aga mina olen küll väga rahul, et nendega käed lõin.
  • Hetkel kuum
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
USA aktsiaturgu suunasid esimese kvartali tulemused: Tesla tõusis, Meta langes
USA peamised aktsiaindeksid muutusid kolmapäeval vähe, kuna Tesla aktsia tõusis pärast eelmise kvartali tulemuste teavitamist ning investorid ootasid mitmete järgmiste ettevõtete aruannete avaldamist, vahendas Yahoo Finance.
USA peamised aktsiaindeksid muutusid kolmapäeval vähe, kuna Tesla aktsia tõusis pärast eelmise kvartali tulemuste teavitamist ning investorid ootasid mitmete järgmiste ettevõtete aruannete avaldamist, vahendas Yahoo Finance.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Euroopa gaasikauplejad muretsevad juba järgmise talve pärast
Gaasituru kauplejad on pärast 2022. aasta hinnatippu taas läinud murelikumaks, vahendab Bloomberg.
Gaasituru kauplejad on pärast 2022. aasta hinnatippu taas läinud murelikumaks, vahendab Bloomberg.
Viimased päevad jooksevad kahele maksusoodustusele
Aprilli lõpuks tuleb ära esitada tuludeklaratsioon, mis tähendab ka viimast võimalust saada kahte maksusoodustust. Järgmisest aastast neid soodustusi enam ei saa.
Aprilli lõpuks tuleb ära esitada tuludeklaratsioon, mis tähendab ka viimast võimalust saada kahte maksusoodustust. Järgmisest aastast neid soodustusi enam ei saa.