Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kallis odav passiivmaja

    Passiivmaja on kui müütiline unistus, paljud teavad, et midagi on, kuid pelgavad selle kalliks. Teised lajatavad numbritega ja ütlevad, et see ei tasu kunagi ära. Kuid kas on mõtet teadlikult raisata?

    Sense projektijuht Margus Valge kummutab müüdi, et passiivmaja oleks midagi väga kallist, ja tegelikku hinnapakkumist tehes võrreldes lahendust sarnaste turul olevate hoonetega ta tohutut erinevust ei näe. Ta ei saa aru, miks inimesed passiivmaja tasuvusest räägivad. “Tasuvusest saab rääkida konkreetse komponendi, näiteks ventilatsiooniseadme, või elektrit tootvate päikesepaneelide puhul, aga mitte maja puhu. Maja ehitad sa endale ju kümneteks aastateks,” selgitas ta ja lisas, et hiljem maja energiasäästlikkusele mõeldes on sama tulemust juba tunduvalt keerulisem ja kulukam saavutada. “Kas on mõtet ehitada maja energiat raiskama?” viskab ta õhku küsimuse.
    Maja hind sõltub tema sõnul väga paljudest asjadest ja sageli teevad selle kalliks, kliendi soovitud arhitektuur, viimistlus ja muu sisu. “Mida suurem hoone, seda väiksem selle ehitamise ruutmeetri hind,” tõi ta siiski välja, et näiteks korterelamute ja ka paarismajade ehitamine on soodsam.
    Valge sõnul jõuti passiivmajade juurde juba kuus aastata tagasi. “Alguses teooria, edasi praktika,” selgitas ta, et kõik algas hoonete projekteerimisest. Innustust lisas ka koostöö maailmakuulsa saksa arhitekti Gernot Vallentiniga, kes käis siin oma kogemusi jagamas ja novembri keskel külastas ka ettevõtte Nõo tehast.
    Passiivmaja igale poole ei sobi. Kui klient soovib passiivmaja, algab kõik konsultatsioonist. Üle vaadatakse krunt, kuhu maja ehitada soovitakse. “Kui kliendil on ilus vaade põhja suunas, siis kahjuks peame selgitama, et see passiivmajaks ei sobi,” tõi ta ühe näite. Maastiku iseloomust tulevaid välistusi on teisigi.
    Konsultatsioonist ja projekteerimistest alguse saanud ettevõte on tänaseks käivitanud oma passiivmaja elementide tootmise. Valge selgitab, et nad ei soovinud, et keegi nende projektid võtab ja ebakvaliteetselt teostab. “Eelistame ise ehitada, et tagada kvaliteet,” täpsustas ta. Seetõttu on panustatud ka arendusse.
    Puidust, OSB-plaadist ja tselluvillast seina­detailide juures on erilist rõhku pandud külma­­sildade vältimisele, et soojakadu oleks võimalikul väike. “See pole kergelt tulnud,” selgitas Valge.
    Loodusliku paberijääkidest tselluvillani jõudis ettevõte Valge sõnul, kuna ettevõtte ehitatud Kuldar Leisi maja projekti tegid maailma ühed tuntumad passiivmajade arhitektid Georg ja Martha Reinberg, kes soovisid kasutada võimalikult looduslikke materjale.
    “Kuna tselluvilla tootmise primaarenergia on suhteliselt madal, siis on see selline filosoofiline lähenemine passiivmaja loomises, et kasutada võimalikult vähe energiat ka selle loomisel,” selgitas Valge.
    Lisaks plaanitakse käivitada peagi Nõos ka aknatootmine, millega hakkab tegelema ettevõtte tütarettevõte Smartwin.
    Juba on valmis ja töös kümmekond maja. Valge eelistab ehitada pigem vähe, kuid kvaliteetselt. “Ei taha ehitada nagu buumi ajal, kus kuue kuuga andi püsti majad, mille energiakuludele ei pööranud keegi tähelepanu,” lisas ta. Samas on tal hea meel, et inimesed on hakanud aru saama energiasäästu vajadusest. Siiski tuleb veel palju selgitada, et maja eri detaile vahetades muutub maja energiatarve, mida pidevalt passiivmaja ehitades järgitakse. “Kui vahetada üks ventilastiooniseade teise vastu, tuleb järgida, et sel oleks samad või paremad parameetrid,” selgitas ta, et komponente pole lihtne odavamate vastu vahetada.
    Ka lükkas Valge ümber müüdi, nagu ei tohiks passiivmajas aknaid avada või see oleks kohutav kunstlik keskkond. “See on täielik müüt. Kvaliteetse sisekliima osa on hea värske õhk, talvel ventilatsioonisüsteemiga, suvel aknaid avades. See kinnise karbi teema on pseudoprobleem,” rääkis Valge.
    Sensele on abikäe investeeringuteks ulatunud KredEx. KredExi ettevõtlusdivisjoni juhi Lehar Küti sõnul otsustati Sense OÜ investeerimislaenu käendada, kuna ettevõtte taga on tugev meeskond, kes on projekti käivitamiseks teinud väga põhjalikku ettevalmistustööd. “Kahtlemata on passiivmajade ehitamine perspektiivne valdkond, mida mõjutavateks trendideks on kallinevad energiahinnad ja kasvav looduskeskkonnast hoolimine," lisas ta.
    Passiivmaja kriteeriumite täitmiseks on vabad käed
    Levivad müüdid, nagu passiivmaja oleks midagi väga kallist ja keerulist. Asjasse pühendunute sõnul see nii ei ole. Loe lähemalt intervjuust Eesti Passiivmajaliidu tegevjuht Kristo Kalbega.
    Mis teeb passiivmaja kalliks ja keeruliseks? Passiivmaja ei ole kuigi kallis ega keeruline. Peaasjalikult muudab maja kalliks ning keeruliseks arhitektuur ja seda igasuguste hoonete puhul. Seega ka nn tavamaja võib olla suure ehitusmaksumusega.Ilmselgelt suureneb soojustuskihi paksenedes ka alginvesteering, kuid selle mõju on hilisemat kokkuhoidu arvestades tühine. Ka soojustagastusega ventilatsioonisüsteem nõuab suuremat investeeringut kui värske õhu klappide paigaldus, aga ka see on hoone kogumaksumuse juures väike summa ja samal ajal tõstab oluliselt sisekliima kvaliteeti. Seda mõju on aga rahas märksa raskem mõõta. Ehk lõppkokkuvõttes ei taandu passiivmaja valik mitte ainult tasuvusele, vaid ka inimese heaolule.
    Passiivmaja on hoone, mille ruumide kütte soojusvajadus on tarkvaraga PHPP arvutatult 15 kWh/(m2a) või alla selle ning kütte, sooja vee ja kogu majapidamise elektrienergia tarbimine kokku primaarenergianäitajana 120 kWh/(m2a) või alla selle. Valmis hoone õhupidavus mõõdetud 50 Pa rõhuerinevuse korral (blower-door testi n50 näitaja) peab olema 0,6 1/h või alla selle. Aga kuidas selleni jõutakse? Jah, passiivmaja kui hoone on väga täpselt defineeritud, kuid laiemalt on passiivmaja puhul tegu meetodi ja tervikliku kvaliteedi tagamise süsteemiga, mille eesmärk on hoone küttevajaduse vähendamine, pöörates ennekõike tähelepanu suurele hulgale detailidele. See on olnud ajalooliselt teed näitav kontseptsioon, mille tegevused on üldaktsepteeritavalt vajalikud sammud energiatõhusa hoone loomiseks. Lisades passiivmajale taastuvenergia tootmise osa, on võimalik ehitada liginull-, netonull- ja plussenergiahooneid.Passiivmaja meetodi üks olulisi põhimõtteid on see, et ei seata ehituslikke nõudeid ehk ettenähtud kriteeriumide täitmiseks on antud vabad käed. See tähendab esiteks ka seda, et passiivmaja võib ehitada igaüks ehk tegu pole kaubamärgisüsteemiga. Teiseks võib kasutada mis iganes materjale ning komponente, looduslikke ja sünteetilisi – peamine on, et on tagatud sise­kliima kvaliteet ja energiatõhusus.Sellest lähtub, et passiivmaja taseme saavutamiseks on vajalik järgida ainult üldist kontseptsiooni ehk paigutada hoone nii ilmakaarte kui ka ümbritsevate objektide suhtes optimaalselt, luua kompaktne hoone vorm, lisada piisavalt soojustust, ühendada konstruktsioonid külmasilla- ja õhulekkevabalt ning kasutada soojustagastusega ventilatsioonisüsteemi.Loomulikult peab nende sammude ulatus olema kooskõlas kohaliku kliimaga ehk siinne passiivmaja peab olema soojapidavam kui näiteks Lõuna-Rootsis passiivmaja. See kehtib ka inimeste endi puhul – tulles sügisel Kesk-Euroopast Eestisse paneme ju kampsunile mantli peale.
    Kui oluliseks peate, et Eestis ehitatakse üha rohkem passiivmaju? Miks? See on väga oluline eelkõige Eesti riigi arengu ja ka piirkonna energiasõltumatuse ning keskkonnahoiu seisukohalt – väiksemat energiavajadust on võimalik tagada taastuvate energiaallikate ning hajusa tootmisega. Lisaks on positiivne mõju elanikkonna tervisele, kuna nii asub üha rohkem inimesi elama kvaliteetse sisekliimaga hoonetesse.
     
    Mis on mis
    Sense OÜ
    Tegeleb passiivmaja standarditele vastavate hoonete projekteerimise, ehitamise, projektijuhtimise ning järelevalvega.Tartumaal asuvas tehases toodetakse passiivmajadele sobivaid seina- ja katuse­elemente, aknaid ja lubi- ning savitooteid, lisaks pakutakse just madala energiatarbega hoonetele mõeldud komponente.Firma kompetentsi kuuluvad tänapäevased hoonesimulatsioonid, mis lubavad ennustada loodava hoone energia­vajadust ja sisekliimat.Müüb Paul Wärmerückgewinnungi kõrge soojatagastusefektiivsusega ventilatsiooniseadmete ning Sonnen­krafti päikeseküttesüsteemide müügiga.Energiatõhusate hoonete ehitamise projektijuhtimine ning ehitusjärelevalve, lisaks arhitektuurne ning konstruktiivne projekteerimine ning ehitusjuhtimine.2012. aasta majandusaasta konsolideeritud müügitulu oli 399 000 eurot.Gruppi kuulub ka Smartwin OÜ, mis tegeleb akende tootmise, ostmise ja müügiga. 
     
    Kes on kes
    Gernot Vallentin arendas passiivmaja mõistlikuks
    1962. aastal sündinud Gernot Vallentin sai arhitektidiplomi Müncheni Tehnikaülikoolist.Üks passiivmaja standardi ja külmasildade arvutamiseks sobiva lahenduse arendajaid.Arhitektuuri on kaasatud ka õuealad ja ta lähtub mugavuse kontseptsioonist.Sai selgeks juba varakult, et tehnilised nõuded ja lahendused ei tohi domineerida linnaplaneerimises, vaid levima peab vaba disain.Nägi, et tellijate raha on piiratud, ja tegutseb, et vähendada passimaja ehitamiskulusid.
     
    Kommentaar
    9 kuud elu passiivmajas
    Kuldar Leis, Eesti esimese passivmaja omanikOlen veebruari algusest elanud sertifitseeritud passiivmajas, esimeses Eesti pinnal.Märts oli sel aastal väga päikeseline, aga külm, öösiti korduvalt –15 °C. Selline ilm on aga passiivmajale just sobilik, päevane päike tuleb suurtest lõunakülje akendest sisse ja öine külm ei jahuta maja maha, sest seinad, katus ja aknad on soojapidavad. Märtsis küttis meie maja juba ainult päike.Külmal ajal, kui oluline on väike soojakadu, on passiivmajas tähtsamad vahest kaks asja – aknad ja ventilatsioon. Meil 93%-lise soojatagastusega ventilatsioonisüsteem, me ei tea, mis on müra, ja kõigis ruumides on värske õhk. Suvel aga toimis hoopis loomulik õhutus, avatud oli keldrikorruse aken ja kõrgeimad õhutusaknad diagonaalselt keldriaknaga.Kõik toimib tavapäraselt. Vent töötab ise, päike kütab ruume ja sooja vett, väga külma ja pilvise ilma korral toetab maasoojuspump, aknaid on palju ja neid võid avada, kui isu on. Tänu headele akendele ja madala temperatuuriga seinaküttele on terves ruumis ühtemoodi hea olla sõltumata asukohast.
  • Hetkel kuum
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Boeing on keerulises olukorras, kuid üllatas tulemustega
Kolmapäeval teavitas Boeing esimese kvartali tulemustest, mis näitasid, et ettevõtte korrigeeritud kahjum aktsia kohta oli 1,13 dollarit, mis oli väiksem kui oodatud 1,72 dollarit, vahendas Yahoo Finance.
Kolmapäeval teavitas Boeing esimese kvartali tulemustest, mis näitasid, et ettevõtte korrigeeritud kahjum aktsia kohta oli 1,13 dollarit, mis oli väiksem kui oodatud 1,72 dollarit, vahendas Yahoo Finance.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Savisaare sõnul oli tema Tallinna tööots rohkem hobi
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.