27. november 2013 kell 21:00

Nomura: 2014 tuleb maailma lõpu lõpp

Jaapani investeerimispanga Nomura maailma majanduse järgmise aasta väljavaade kannab intrigeerivat pealkirja – “Maailma lõpu lõpp”.

Kriis on hakanud läbi saama. Lahendamist vajavaid teemasid veel jätkub, aga viimastel aastatel valitsenud suured probleemid on möödas. Mure süsteemse riski pärast pole enam investorite teadvuses nõnda kõrgel, vahendas ­Nomurat Business Insider.

Panga strateeg Michael Kurtz kirjutas, et keegi ei ole saatnud teadet, et üleilmne finantskriis on läbi. Mitte et kellad läheksid tagasi 2006. aastasse, aga USA kinnisvaraturg on taastunud juba 20 kuud, USA kodumajapidamiste bilansid on suuresti parandatud, Hiina jüaan on tugevam, USA-Hiina jooksevkonto tasakaalustamatus on kahanenud, Hiina on hoogustamas struktuurseid ­reforme, põhi- ja perifreeria-Euroopa kuluerinevused on oluliselt vähenenud, Euroopa majandus kasvab.

Börsitõusu ei vea enam hirmu kadumine. Mida teevad 2014. aastal aktsiaturud, oleneb suuresti sellest, millised on ettevõtete tulemused. Hea uudis on see, et järgmisel aastal peaks suhteliselt kiire (nominaalne) majanduskasv looma kasvuvõimaluse ettevõtete kasumitele. Eelistatud on tsüklilised sektorid.

Kasvu kiirenemine on kaldu arenenud turgude poole, kuid arenevate turgude ja Hiina kasv aeglustub. Enam ei tõuse turud vaid seetõttu, et kollapsi jutud taanduvad. Turgudele on tarvis tegelikku kasvu, kinnitas Nomura.

Eriti positiivselt on Jaapani investeerimispanga strateegid meelestatud Jaapani ja ­Euroopa suhtes. USAs kardavad nad kasumi­marginaalide kokkutõmbumist tavapärasema taseme poole. Nagu teisedki strateegid, ei ole nad eriti ­optimistlikud arenevate turgude poole vaadates.  Valdkondadest meeldivad neile tehnoloogia, tööstus, püsikaupade tootjate ja finantssektori aktsiad.

Ühe turuosalise vaade on huvitav, kuid küllaltki levinud. Mõni investeerimismaja korrutab muidugi, et kuna keskpangad lisavad turule raha, on aktsiate tõusuks kõik võimalused avatud. Kõik muu on teisejärguline.

Hetkel kuum