Alyona Stadnik • 5. detsember 2013 kell 8:57

SEB: panustame innovatsiooni

SEB tutvustas täna oma klientide uuringut, millest selgusid ettevõtete ootused tulevaks aastaks. Põhimised märksõnad on investeeringud ja innovatsioon.

„Innovatsioon on valdkond, kuhu tuleb panustada,“ tõdes SEB juhatuse esimees Riho Unt SEB ärikliendi- ja pressiseminaril „Äriaasta 2014“.

SEB uuringus osales 901 ettevõtet, millest 27% planeerib järgmisel aastal toote/teenuse uuendusi, 16% investeerib töötajatesse, kuid 41% ettevõtetest ei plaani mingit arendustegevust.

Unt lisas, et 59% vastanud ettevõtetest panustavad innovatsiooni ja nendest 12% teevad seda töötajaid koolitades ja arendades. Mullu kavandas 62% ettevõtetest innovatsioonitegevusi. Kõige uuendusmeelsemad valdkonnaks on tööstus, kus pooled ettevõtted plaanivad toote või teenuse uuendamist. Üle 3 miljoni eurose käibega ettevõtetest teeb uuendusi kolmveerand ning kõige innovaatilisemad piirkonnad on Saaremaa ja Hiiumaa.

SEB majandusanalüütiku Ruta Arumäe sõnul on see aasta investeeringud vähenenud, kuid positiivseid kasvumärke on tulnud aasta teises pooles. „Kui buumi ajal tehti investeeringuid palju, kuid mitte õigetesse kohtadesse ehk investeeringud ei ole ennast ära tasunud, siis nüüd ollakse ettevaatlikumad,“ märkis ta ja lisas, et investeeringute puhul peab süvenema rohkem sisuse. „Investeeringutest sõltub ka majanduse pikem potentsiaal,“ sõnas Arumäe.

Üle 30 000 euroseid investeeringuid kavandab 41 protsenti ettevõtetest. Uuringust selgus, et järgmsiel aastal üle 30 000 euroseid investeeringuid kavandab tööstussektori, aga ka logistika- ja põllumajandussektori juhtimisel 41% ettevõtetest, mida on seitsme protsendipunkti võrra vähem kui aasta eest.  Summalise piiranguta investeerib kokku 61 protsenti ettevõtetest. Rohkem investeeritakse seadmete soetamisse ja tootmisbaaside renoveerimisse. Maakondadest on kõige aktiivsem investeerija suure põllumajandus- ja tööstussektoriga Järvamaa, kus sisuliselt kõik 33 küsitletud ettevõtet planeerivad järgmisel aastal investeeringuid.

 

Hetkel kuum