10. detsember 2013 kell 21:00

Üleöölaenude eest sai Ukrainas 20%

Ukrainas on pankadevahelisel laenuturul järgmise päevani raha laenamise intressimäär kerkinud 20 protsendile. ­Eile langes intressimäär veidi, kuid on siiski 17%. Ukraina püüab vältida valuuta devalveerimist. See on loonud rahapuuduse ja võib viia riigi kolmandasse majanduslangusesse alates 2008. aastast, vahendas Bloomberg.

Novembris vähenesid Ukraina valuutareservid 9%, seitsme aasta madalaimale tasemele, kuna president Viktor Janukovitš otsustas peatada kõnelused ELi vabakaubanduslepingu üle, eelistades tihedamaid sidemeid Venemaaga. See tõi kaasa protestid üle riigi.

“Tõenäoliselt püüab valitsus kaitsta valuutat seni, kuni võimalik,” ütles Eurasia Groupi vanem­analüütik Alex Brideau. “Küsimus on, millises punktis see kaitsmatuks muutub. Nad hindavad devalveerimise riske.”

Intressimäärad alles hiljuti madalamal. Veel vähem kui nädal tagasi, 6. detsembril, oli üleöölaenude intressimäär 12% ja 29. novembril 4,3%.

Ukraina valitsuse järgmise aasta juunis lõppevate USA dollarites võlakirjade tootlus kerkis ­eile 2,46 protsendi võrra, rekordkõrgele 20,86 protsendile.

2023. aasta aprillis lõppevate võlakirjade tootlus kasvas 42 baaspunkti võrra, 10,8 protsendile. See on kõrgeim tootlus kaheksa kuud tagasi emiteeritud võlakirjadele. Müügilaine saabus, kui Venemaa külvas kahtlust Ukraina kohese abistamise suhtes.

30. novembri seisuga olid Ukraina valuuta­reservid 18,79 miljardit dollarit. Lisaks lõpeb Ukrainal järgmisel kahel aastal ligi 17 miljardi dollari eest võlakirju.

“Normaalse äritegevuse katkemine kujutab endast ohtu inflatsioonile ja võimalik kapitali pagemine võib kasvatada survet grivnale,” kirjutasid Barclaysi analüütikud Vladimir Pantjusin ja Andreas Kolbe. “Ukraina krediidiprofiil jätkab halvenemist.”

Eile jõudis Euroopa Komisjoni asepresident Catherine Ashton kahepäevasele visiidile Kiievisse. Kiievis käivad kolmandat nädalat protestid vaatamata lumesadudele ja miinuskraadidele.

Hetkel kuum