Sirje Rank • 18. veebruar 2014 kell 6:56

Euroala ei kiirusta Kreeka võlakoormat kergendama

Eurogrupi juht Jeroen Dijsselbloem heitis eile külma vett Kreeka valitsuse ootustele, et riik saab oma võlakoormale kergendust veel enne maikuu lõpus toimuvaid Euroopa Parlamendi valimisi, märkides, et tõenäoliselt ei otsustata selles osas midagi enne augustit.

Dijsselbloem ütles, et järgmisel kuuel kuul keskendutakse sellele, kas Kreeka on täitnud praegu kehtiva abiprogrammi tingimused. Kreeka peaministri Antonis Samarase kipakas koalitsioonivalitsus lootis lisaabile, tõstes esile riigieelarve ülejääki saamist, kui jätta arvestamata laenude teenindamise kulusid (nn primaarülejääk), vahendas agentuur Bloomberg.

2012. aasta novembris nõustusid euroala rahandusministrid kaaluma Kreekale täiendava abi andmist, sealhulgas võlakoorma kergendamist, kui Kreeka oma riigieelarve primaarsesse ülejääki saab. Kas Kreeka selle eesmärgi täitis, selgub aprillis, kui Eurostat andmed avaldab.

"Eurostati numbrite põhjal, mis tulevad aprilli lõpus, pole mingit põhjust kiirustada uute programmide või uute otsustega," ütles Dijsselbloem eile pärast eurogrupi rahandusministrite kohtumist. "Kreeklased saavad kuni augustini raha olemasoleva programmi raames, tingimusel, et nad selle nõudeid täidavad. Tulevikust räägime siis augustis."

Selline ajakava riskib õõnestada Samarase valitsust, ajal, mil see üritab riigi majandust kuus aastat väldanud langusest välja saada, olukorras, kus töötuse määr on 28% ja koalitsioonil parlamendis vaid kolme hääle suurune enamus.

2010. aastast on Kreeka saanud euroalalt ja IMFilt kaks abipaketti, mille maht on kokku 240 mld eurot. Sellest rahast on 10,1 mld eurot veel välja maksmata.

"Kreeka võlakoormat on vaja vähendada," ütles Dijsselbloem. "Küsimus on selles, kes seda teeb ja kuidas."

Hetkel kuum