Prognoos: Rootsis Põhjala kiireim, Soomes kiduraim kasv

Sirje Rank 25. veebruar 2014, 15:21

Rootsi majandus kasvab tänavu 2,5% ja tuleval aastal 3,3%, edestades 2015. aastal kasvutempolt kõiki teisi Põhjala riike, selgub Euroopa Komisjoni täna avaldatud prognoosist.

"Rootsi majandus on nüüd kindlamal kasvukursil ja majandusaktsiivsus on järk-järgult elavnemas," märgib komisjon, prognoosides Rootsis investeeringute jõudsat taastumist. Sellest saab eratarbimise kõrval majanduskasvu uus mootor.

Elavnemismärgid on ka kolm aastat paigal tammunud Taani majanduses, kus kasvu põhimootor on nõudluse kasv siseturul. Komisjoni prognoosi järgi kasvab Taani SKP tänavu 1,7% ja tuleval aastal 1,8%. Eratarbimine kasvab tänu tarbijausalduse paranemisele, kinnisvara hinnad on suure languse järel stabiliseerunud, intressimäärad madalad ja tööturul märgid olukorra paranemisest.

Kõige kehvemalt läheb Põhjala riikidest praegu Soomel, ainsal eurot kasutaval riigil. Kodumaistest tarbijatest pole abi, struktuursed majandusmuutused õõnestavad tarbimiskindlust. Eksport on aga sõltuv arengutest välisturgudel. Komisjoni prognoosi järgi kasvab Soome majandus tänavu 0,2% ja tuleval aastal 1,3%. Mullu kahanes Soome SKP 1,5%. Soome valitsuse eelarvedefitsiit on kasvanud ja võlakoormus ületanud euroalal lubatud 60% piiri SKPst. Maksukoormus riigis noolib ajaloolist rekordit, nendib komisjon.

Põhjala riikidest, mis ei ole ELi riigid, kasvab Norra majandus tänavu 2,7% ja tuleval aastal 2,6%. Islandi majanduskasvu prognoos on tänavu 2,7% ja tuleval aastal 3%.

2008. a jõus kapitalikontroll on jätkuvalt Islandi majanduskasvu piduriks. "Islandi majandust kaitsevad piirangud kapitali liikumisele ning nende piirangute kõrvaldamine on jätkuvalt väga keeruline ülesanne," nentis komisjon.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. February 2014, 15:23
Otsi:

Ava täpsem otsing