Sirje Rank • 28. veebruar 2014 kell 7:46

Islandlased nõuavad ELi referendumit

Islandlased on tõstnud protesti valitsuse vastu, kes on rahvalt küsimata ära otsustanud liitumiskõneluste katkestamise Euroopa Liiduga.

Sel nädalal on tuhanded inimesed iga päev Reykjaviki tänavail protesteerinud ning neljapäevase seisuga oli 37 400 inimest ehk 15,5% valijaist andnud allkirja petitisoonile, et valitsus läbirääkimiste peatamise otsuse rahvahääletusele paneks, kirjutab Financial Times. Läinud aasta valimiskampaanias võimule saanud parteid seda referendumit rahvale ka lubasid.

Islandlaste seas on kasvanud toetus ELiga liitumisele, kuid vastased on jätkuvalt ülekaalus - jaanuaris oli vastaseid 50% ja pooldajaid 32%. Aasta eest olid samad näitajad vastavalt 63% ja 25%.

Mitmed äritegelased ja mõned poliitikud arvavad, et ELiga liitumine ja euro käibelevõtt oleks tee, mis Islandi lõpuks finantskriisist välja aitaks ning võimaldaks lõpetada ka 2008. aastast kehtinud piirangud kapitali liikumisele.

Hetkel kuum