Soomes Fortumil suurimad riskid Venemaal

Sirje Rank 17. märts 2014, 12:07

Eurodes võetuna on kõige rohkem raha Venemaal "kinni" energiakontsernil Fortum, analüüsib Kauppalehti täna firmasid, mis Venemaa vastastest sanktsioonidest ja Venemaa võimalikust vastulöögist enim kannataksid.

Fortum on Venemaale investeerinud 3,8 miljardit eurot. Firma käibest tuleb Venemaalt 1,1 miljardit eurot. Kui Moskva peaks Fortumi varad Venemaal riigistama, kaotaks firma kolmandiku omakapitalist, kirjutab ärileht.

Üldiselt loodavad Soome firmad, et Ukraina kriis laheneb ilma kaubandusboikottide ja majandussanktsioonideta. Venemaa turule on raske kiiresti asendust leida.

Rahaliselt saavad Venemaalt suurimat käivet lisaks Fortumile (Venemaa osakaal kogukäibest 18%) veel ravimifirma Oriola-KD (37,7%), Nokian Renkaat (32,9%), Kesko (5%), YIT (25,3%), Valio (18,6%), Stockmann (17,0%), Tikkurila (31,3%), Aspo (32,1%), Atria (8,5%), SRV (15,1%).

Täna on Brüsselis ELi välisministrid, et arutada Venemaa vastu sanktsioonide kehtestamist.

"Need (sanktsioonid) ei ole Soome otsused, kuid muidugi osaleme tehtavates otsustes," ütles Soome välisminister Erkki Tuomioja Kauppalehtile olukorda kommenteeerides. "Täna tehakse otsus sanktsioonide teise etapi kohta, kuid ei arutata majandussanktsioone."

Teine etapp puudutab viisakeelu kehtestamist ja varade külmutamist isikutel, kes loetakse otseselt vastutavaks Krimmis aset leidnud sündmuste eest. Esimeses etapis seiskas EL Venemaaga kõnelused viisalihtsustuse ja partnerlusleppe üle.

"Sanktsioonide kolmandat etappi (majandussanktsioone) me ei tahaks näha, kuna see tähendaks, et konflikt on laienenud," ütles Tuomioja.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. March 2014, 15:02
    Otsi:

    Ava täpsem otsing