Marta Jaakson • 17. märts 2014 kell 15:03

Tallinn asus ühistupanka looma

Tallinna linna volikogu hakkab ühistupanga loomise eelnõud  lähiajal arutama, teatas Tallinna linna väljaanne Pealinn.

Linnapea Edgar Savisaare sõnul oleks linna ühistupank abimeheks nii kliendile kui ka riigi majandusele tervikuna. «Arveldajatele oleks see tõeline säästupank, mis muudaks ka üldist suhtumist finantssektoris,» ütles Savisaar.

Majandusteadlase Olev Raju sõnul aitab ühistuline pangandus lisaks klientide raha säästmisele kodumaist majandust turgutada. Raju sõnul on Eesti hoiu-laenuühistuid vaja seetõttu, et välispankadele on vaja alternatiivi, kuna siinsete pankade teenustasud on euroliidu suurimad ja pankade kasuminorm kõrgeim.

Abilinnapea Taavi Aasa sõnul võimaldab ühistupank hoida Eesti majanduses suuri rahasummasid, mis seni kehtiva tava kohaselt makstakse välja välisriikides asuvatele kommertspankade omanikele. Aasa kinnitusel tulenebki ühistupanga asutamise vajadus olukorrast Eesti pangandusturul.

Aasa sõnul on see, mis meile tundub kummaline, mujal Euroopas täiesti tavaline, ning ka enne 1940. aastat olid Eestis tegutsenud pangad ühistupangad. «Ühistupanka eristab tavapärasest kommertspangast asjaolu, et ühistupank tegutseb mittetulunduslikel, kasumit mittetaotlevatel eesmärkidel,» selgitas Aas.

 

Hetkel kuum