Ken Rohelaan • 18. märts 2014 kell 6:50

Vitsur: valitsusega katsetamine vajalik

Eesti valitsuse probleemiks on alates esimese valitsuse seadusest olnud jäik ministeeriumide liin ja katmata jäänud ametkondade vahelised tegevused, ütles Heido Vitsur.

LHV analüütiku ja endise majandusministri Heido Vitsuri sõnul vajab valitsemine aeg-ajalt katsetamist, mistõttu ta ootab põnevusega, mismoodi hakkavad tegutsema väliskaubandus- ja ettevõtlusminister ning majandus- ja taristuminister.

„Need (väliskaubandus- ja ettevõtlusministri ning majandus- ja taristuministri portfell) on omavahel seotud, kuid sõltumatud tegevused, ja nõuavad küllalt palju erinevaid oskusi, teadmisi, ja sidemeid,“ ütles Vitsur.

Tema sõnul pole valitsusstruktuuri eksperimenteerimises midagi uut, kuna näiteks Suurbritannia, Soome ja Rootsi on vähemalt korra kümnendi jooksul ikka katsetanud.

„See on täiesti vajalik tegevus,“ ütles Vitsur. „Peab arvestama, et aeg ja elu ei seisa paigal, midagi ei ole stabiilselt kivistunud. Valitsemisstiil ja -struktuur ei saa ka olla kivistunud, nad peavad samuti otsima ja kohanduma oludega. Kas see läheb nüüd täkkesse, näitab aeg.“

Eile riigikogus jätkunud koalitsiooniläbirääkimistel leppisid Reformierakond ja sotsid kokku ministrikohtade jaotuse.

Uues valitsusliidus on Reformierakonnal peaministri, välisministri, siseministri, rahandusministri, tervise- ja tööministri, keskkonnaministri, väliskaubandus- ja ettevõtlusministri ning kultuuriministri portfellid.

Sotsiaaldemokraatlikul erakonnal on uues koalitsioonis kaitseministri, sotsiaalhoolekande, majandus- ja taristuministri, haridus- ja teadusministri, põllumajandusministri ja justiitsministri portfellid ning riigikogu esimehe ametikoht.

Senises valitsuses on peaminister Andrus Ansipi kõrval nii Reformierakonnal kui ka IRLil (Isamaa ja Res Publica Liit) kuus ministriportfelli.

Hetkel kuum