Sirje Rank • 5. aprill 2014 kell 12:00

Savisaar kandideerib Euroopa Parlamenti

Keskerakonna esimees Edgar Savisaar teatas täna erakonna valimiskonverentsil, et kandideerib mais toimuvatel Euroopa Parlamendi valimistel, kuid valituks osutudes Brüsselisse ei lähe.

"Ma kandideerin ja kannatan ära jutu sellest, et ka Savisaar on peibutuspart," ütles Savisaar, vallandades saalis aplausi. "Kuigi mul ei ole mingit kavatsust minna ja seda ütlen ma avalikult välja," lisas ta.

Kokku loodab Keskerakond valimistel saada kaks või kolm Eesti riigi kuuest saadikukohast.

Savisaar teatas, et tunneb end oluliselt nooruslikumalt kui teiste erakondade esinumbritena valimistel kandideerivad "endised" ega nõustu ajalehes "Postimees" kasutatud võrdlusega mammutitest.

"Minusugust täisjõus ninasarvikut ei saa täna siiski kuidagi välja surevate mammutitega samasse ritta seada," teatas Savisaar. "Vara veel."

Savisaare kandideerimisotsuse teatavakstegemisele eelnes pikk arutlus sellest, miks räägib tema kandideerimise poolt ja mis vastu, jättes saali kuni kõne lõpuni mõistatama, kuhu poole kaalukauss langeb.

Kibedusega märkis Savisaar oma kõnes ära ka Keskerakonnast lahkunud Euroopa Parlamendi tööd lõpetava koosseisu saadikud, kelle kampaaniavõlgu erakond veel pikalt tagantjärele maksis, samas kui erakonnal Brüsselis enam ühtegi saadikut ei olnud.

Erilist toetust ei oota Savisaar ka oma parteist. "Mul ei ole illusioone selles suhtes," ütles Savisaar, viidates parteikaaslaste vaikimisele, kui ta Ukraina kohta öeldu pärast rünnaku alla sattus.

Visandades millist Euroopat Keskerakond näha sooviks, ütles Savisaar, et Eestis on Euroopa Liidu nägu terasbetoonist, mujal Lääne-Euroopas inimeste heaolu ja toimetuleku nägu. "Kui me ei suuda inimnäolise Euroopa nägu Eestisse tuua, siis saab meist äpardunud riik," ütles Savisaar.

Savisaare nägemuses vajab Euroopa tugeva keskvõimuga liitu, et üheltpoolt pidurdada ELi positsioonide langus globaalsel tasandil. Teisalt on ainult tugeva keskvõimuga Euroopa Liit võimeline järele aitama Eesti suguste riikide sotsiaalmajanduslikku arengut.

"See tee ei vii viie rikkama riigi hulka, kuid võiks meie elatustaseme tõsta selle määrani, kus massiline väljaränne lõpeks või vähemalt pidurduks ja paljudel majanduspõgenikel tekiks ka võimalus kodumaale tagasi tulla," ütles Savisaar. "Võiksime panustada Euroopa ühisele ellujäämisinstinktile globaalses konkurentsis."

Hetkel kuum