Sirje Rank • 5. aprill 2014 kell 13:19

Simson ja Ratas peibutuspardiks ei hakka

Kui Keskerakonna esimees Edgar Savisaar teatas täna, et kandideerib küll Euroopa Parlamendi valimistel, kuid valituks osutudes europarlamenti ei lähe, siis Jüri Ratas ja Kadri Simson kinnitasid Äripäevale, et kui nad valijatelt mandaadi saavad, siis selle ka vastu võtavad.

"Seda otsustavad valijad. Kui nad mind usaldavad, siis ma lähen," ütles riigikogu aseesimees Ratas, kes on Savisaare järel erakonna nimekirjas teisel kohal. (Erakonna nimekirjast valituks saamise ei otsusta siiski mitte asetus nimekirjas, vaid valijatelt  saadu hääled - toim.)

Sama kinnitas Keskerakonna aseesimees Kadri Simson.

Simson ütles, et tahaks näha, et Euroopa oleks nii oma sotsiaal- ja hariduspoliitika kui ka maksupoliitika näol rohkem Põhjamaade, mitte Lõuna-Euroopa nägu. "Eesti saadikuna saab panustada sellele, et selline Põhjamaine Euroopa oleks tugevam," ütles Simson.

Oluliselt annaks Simsoni sõnul parandada ELi seadusloome seda külge, et otsused ei jõuaks Eestisse alles siis, kui need on juba direktiiviks saanud. Arutelud ja mõjude hindamised  peavad toimuma oluliselt varem. " Eurosaadikute puhul oluline, et ei võtaks Brüsselisse ühe suuna piletit," ütles Simson.

Jüri Ratase sõnul ei ole ka rahu tagamine Euroopa aluspõhimõttena tähtsust minetanud, Euroopa Parlamendi valimistel osalemine on oluline.

"Näeme selgelt seda, et Euroopa üks aluspõhimõtteid on rahu," ütles Ratas. "Kuidas me suudame tagada Euroopa Liiduna ja ELi liikmesriigina stabiilse ühiskonna mitte üksi Eestis, vaid laiemalt."

Euroopa Parlamendis on Keskerakond toetanud Euroopa Komisjoni  uue juhi kandidaadina liberaalide liidrit Belgia endist peaministrit Guy Verhofstadti.

"Rohkem võimu keskele," kirjeldas Keskerakonnast Euroopa Parlamenti kandideeriv Mailis Reps Verhofstadti vaateid.  "Ta räägib julgelt sotsiaalpoliitikast, miinimumpensionidest. Kuna tööjõud liigub järjest rohkem ühest riigist teise, on oluline mingilgi määral reguleeritud ühtne sotsiaalsüsteem nii maksude kui pensionide osas."

Simson tõi esile, et Verhofstadt esindab Süda-Euroopat. Hoiakut, et vähem peaks olema erimeelsusi ja rohkem tuleks leida ühisosa.

Ratase sõnul seisavad Euroopa Parlamendi liberaalid konkurentsivõimelisema majanduse ja konkurentsivõimelisema elukeskkonnaga Euroopa eest.

Hetkel kuum