RM: märtsi inflatsioon selle aasta madalaim

1706-aripaev 07. aprill 2014, 11:36

Märtsikuine 0,2protsendine inflatsioon peaks jääma selle aasta madalaimaks, järgnevatel kuudel inflatsioon veidi kiireneb, prognoosib rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Kristjan Pungas.

Järgneb Kristjan Pungase kommentaar:

Statistikaameti andmetel tõusid märtsis hinnad kuuga 0,3 protsenti ning aastases võrdluses pidurdus inflatsioon 0,2 protsendini. Elektri odavnemine soodustas inflatsiooni aeglustumist.

Hinnasurve on aasta alguses taandunud nii Eestis kui euroalal, mistõttu aastane inflatsioon on alanenud väga madalale. Impordihinnad on jätkuvalt languses, seda võimendab omakorda euro tugevnemine. Märtsis mõjutas hinnataset ka elektri odavnemine. Estlink 2 valmimisega paranenud ligipääs soodsamale Põhjamaade elektrile ning soojast talvest tingitud vähene tarbimine langetas elektri börsihinna viimase kahe aasta madalaimale tasemele. Kodutarbijatele oli elekter märtsis 7 protsenti odavam kui aasta tagasi. Lisaks mõjutasid inflatsiooni tubakatoodete kallinemine aasta alguse aktsiisitõusu tõttu, riiete ja jalatsite allahindluste lõpp ning hooajaline lennupiletite hinnatõus koolivaheajal.

Märtsikuine 0,2protsendine inflatsioon peaks jääma selle aasta madalaimaks. Järgnevatel kuudel inflatsioon veidi kiireneb, kuid jääb endiselt tagasihoidlikuks.

Sügisel hakkab inflatsioon kiirenema toiduainete kallinemise ning teenuste ja tööstuskaupade hinnamuutust kajastava baasinflatsiooni kiirenemise tõttu. Välisturgudel on toiduainete hinnad tõusule pöördunud, lisaks mõjutab aiasaaduste hindu aastatagune madal võrdlusbaas.

Rahandusministeeriumi kevadise majandusprognoosi järgi alaneb inflatsioon 2014. aastal 1,4 protsendini.

Eurotsoonis alanes hinnatõus esialgsel hinnangul märtsis 0,5 protsendini. Eesti inflatsiooni võrdlemisel euroalaga kasutatakse harmoneeritud tarbijahinnaindeksit (THHI). Hinnanguliselt võis Eesti THHI alaneda märtsis 0,6-0,7 protsendini. Seega on Eesti inflatsioon euroala omaga sarnane.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. April 2014, 14:30
Otsi:

Ava täpsem otsing