Maksuekspert Vilu: ettevõtete kasum on manipuleeritav

Kaisa Gabral 10. aprill 2014, 17:40

Kui maksuekspert Ivar Kiigemägi märkis Äripäeva videos, et ettevõtted võiksid kasumilt maksta tulumaksu 10%, siis Pricewaterhousecoopersi juhatuse esimees Ago Vilu jääb kolleegiga eriarvamusele.

"Jääksin kasumimaksu taaskehtestamise osas oma hea kolleegi ja konkurendiga siiski eriarvamusele. Ettevõtete kasum on sageli hinnanguline ja manipuleeritav," avaldas Vilu arvamust.

Tema hinnangul kasumimaksu haldamise ja kontrollimisega kaasnev bürokraatia (seda nii ettevõtjate kui maksuhalduri jaoks) oleks tõenäoliselt suurem kui sellest saadav kasu. Ettevõtjad hakkaksid Vilu hinnangul tegelema maksude "planeerimisega" ja maksuhaldur nende plaanide paljastamisega - ei üks ega teine pole just ühiskonda edasiviiv tegevus. "Maksude kogumisel kaasnev "kadu" oleks kindlasti palju suurem kui praeguse süsteemi puhul. Põhiliselt võidaksid maksukonsultandid, meie sealhulgas, nii et oma ärihuvidest lähtuvalt võiksin ju seda toetada, aga kodaniku ja maksumaksjana olen vastu," seletas maksuekspert.

Vilu hinnangul on olemasolev lihtne ja läbipaistev dividendimaksu süsteem meid üldjoontes hästi teeninud ja pigem võiks tegeleda selles peituvate "lekkekohtade" kõrvaldamisega kui vana süsteemi juurde tagasi pöördumisega. "Piltlikult öeldes - kui sa oled juba harjunud sõitma automaatkäigukastiga, siis ei ole soovi minna tagasi manuaali peale," lisas Vilu.

 

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    10. April 2014, 17:40
    Otsi:

    Ava täpsem otsing