Leidsid paremad jahimaad

11. aprill 2014, 10:16

Nii mullu kui ka aasta varem suurte investeeringutega kindlalt Tallinna börsi investorite esikümnesse jõudnud Sven Einar Stefan Andersson ja Sven Karjahärmi tänavu TOPi ei mahtunud.

"Põhjus, miks ma olen viimasel aastal oma Eesti aktsiaportfelli vähendanud, ongi lihtsalt selles, et ma hetkel ei näe midagi huvitavat Tallinna börsil," tunnistas mullu veidi enam kui miljoni euroga Merko, Järvevana ja Tallinna Vee aktsionäride ringi kuulunud Stefan Andersson. "Mõned Merko aktsiad on mul alles, aga tunne on, et ka selles aktsias on natuke seisak praegu."

Ehkki Anderssoni sõnul on ta oma portfellis aktsiate osakaalu vähendanud mujalgi, võib see uute uudiste või hindade valguses kiiresti muutuda. "Kõik on hetkeline - ei ole nii, et Tallinna asemel läksin Lätti," tõdes ta.

Anderssoni ajutist pessimismi jagas eelmisel aastal 1,4 miljoni euro suuruse investeeringuga Silvanosse TOPis kuuendale kohale tulnud mänguasjade hulgimüüja Sven Karjahärm, kes vabanes eelmise aasta keskpaigas kõigist naistepesu tootja aktsiatest.

Samas ostis ta oma ettevõtte OÜ Rimonne Balticuga 0,36 miljoni väärtuses ArcoVara aktsiaid, tõustes sellega kinnisvaraarendaja suuruselt seitsmendaks osanikuks. "Lahkusin teistele jahimaadele, kus riskid on väikesed ja paistab suuremat kasvu," viitas mänguasjaärimees, et tegutseb nüüd Tallinna asemel pigem arenenud Euroopa ja USA aktisaturgudel.

Kuigi Karjahärmi väitel kuuluvad Tallinna börsil tema lemmikaktsiate hulka ka Olympic ja Tallinna Vesi, näeb ta tõusuruumi veel vaid Arco Varale. "Ega see pilt siin ei ole väga roosiline ja tundub, et väga palju ruumi asjadel paremaks minna ei ole," möönis ta.

Järgmine aasta jääb üle kümne aasta Tallinna börsil kaubelnud Karjahärmi hinnangul tõenäoliselt samale tasemele ja põhjust suurteks aktsiatõusudeks ta enda sõnul ei näe.

533 091 euro võrra vähendas mullu oma peamiselt Tallinki aktsiatest koosnevat portfelli ka Neinar Seli, kukkudes sellega edetabelis teiselt kohalt neljandale. Tema sõnul ei saa tehingut siiski pidada pessimismiks. "Tõepoolest, üle pika aja vähendasin oma portfelli, kuid sellest ei saa välja lugeda mingit suhtumist börsi," jäi ta müüki kommenteerides napisõnaliseks. "Olen passiivne investor börsil ning võtan kunagi ammu soetatut pikaajalise investeeringuna."

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    14. April 2014, 10:31
    Otsi:

    Ava täpsem otsing