Sirje Rank • 26. aprill 2014 kell 5:49

Lääs valmistub uuteks sanktsioonideks

USA ja Euroopa on valmis uuel nädalal Venemaa suhtes uusi sanktsioone kehtestama.

EL on valmis lisama sanktsioneeritavate nimekirja 15 uut nime. Täiendavate meetmete üle võib kokkulepe sündida ELi välisministrite esmaspäeval toimuval erakorralisel kohtumisel, ütles agentuurile Bloomberg üks anonüümsust palunud diplomaat.

Reedel arutas USA president Barack Obama karmimaid sanktsioone Saksamaa, Prantsusmaa, Suurbritannia ja Itaalia liidritega peetud telefonikõnelustes. Uued konsultatsioonid toimusid, kui Venemaa oli Ukraina piiri lähedal alustanud sõjaväeõppusi ja kahes Ukraina linnas toimunud plahvatustes oli vähemalt kaheksa inimest vigastada saanud.

"Kehtestame peagi Venemaa suhtes täiendavad sanktsioonid," teatasid arenenud tööstusriikide ühenduse G7 liidrid ühises avalduses. G7 märkis, et Venemaa on jätkanud olukorra pingestamist nii retoorikas kui sõjaväemanöövritega Ukraina piiril.

Ühe USA ametniku sõnul on USA valmis uued sanktsioonid avalikustama esmaspäeval.

"Ma ei rutta sanktsioonide sisu avalikustamisest ette, kuid oleme üsna selgelt mõista andnud, et oleme valmis teatud samme astuma," ütles eile USA rahandusminister Jacob J. Lew.

Moskva börsiindeks Micex langes reedel viiendat päeva, kui reitinguagentuur S&P kärpis Venemaa reitingu ühe pügala kaugusele spekulatiivsest tasemest. Sellega on Moskva börs aasta algusest langenud 15%.

Ukrainas võtsid venemeelsed separatistid eile pantvangi 13 OSCE vaatlejat.

Ukraina peaminister Arseni Jatsenjuk süüdistas Venemaad katsetes nurjata 25. maile kavandatud presidendivalimised, kukutada Kiievi euromeelne valitsus ja hõivata Ukraina territooriumi.

"Venemaa sõjaline agressioon Ukraina territooriumil võib sõjalise konfliktini kogu Euroopas," ütles Jatsenjuk. "Maailm ei ole veel unustanud Teist maailmasõda kui Venemaa tahab juba alustada kolmandat."

Telefonikõneluses Barack Obama ja Suurbritannia peaministri David Cameroni, Saksamaa kantsleri Angela Merkeli, Prantsusmaa presidendi Francois Hollande'i ja itaalia peaministri Matteo Renzi vahel mõisteti hukka, et Venemaa ei ole mingilgi moel asunud Genfis sõlmitud pingeleevenduse kokkulepet täitma. Nõustuti täiendavate sanktsioonide vajalikkuses, teatas Cameroni büroo.

Täiendavaid sanktsioone toetasid ka G7 riigid Kanada ja Jaapan ning Euroopa Komisjoni president.

Euroopas tekitavad nn kolmanda järgu ehk majandussanktsioonid jätkuvalt erimeelsusi. Tõenäoliselt kinnitatakse uuel nädalal, et taoliste konkreetseid majandusharusid puudutavate sanktsioonide ettevalmistamine jätkub, ütles ELi diplomaat.

Hetkel kuum