Kuidas teenida Briti majandusedust?

28. aprill 2014, 16:45

Suurbritannia majandus on taastunud kriisieelsele tasemele ja on rida firmasid, mille aktsiaid soovitatakse investoritel osta.  

“See võib kesta kolm või neli aastat ja me oleme alles Briti majanduse taastumise jalamil, mitte mäe otsas,” ütles Suurbritanniale orienteeritud aktsiafondi Artemis juht Tim Steer Wall Street Journalile.

Äripäev annab ülevaate ettevõtetest, mida analüütikud peavad parimaks, et Briti majanduse taastumisest kõige hõlpsamalt osa saada. Eeskätt soovitatakse osta restoranide, ehitusfirmade, reisifirmade, hüpoteeklaenufirmade ning jaemüüjate aktsiaid, kuna need ettevõtted saavad majanduse tugevnemisest rohkem kasu.

Elamuehitajad

Praegune olukord soosib elamuehitajaid, kuna intressimäärad on madalad, Briti valitsus toetab kinnisvara ostmist ning kinnisvarahinnad on hakanud tõusma. Ainuüksi Londonis tõusid elamute hinnad eelmisel aastal ligi 18%, kogu Suurbritannias 9%.

Loetletud faktorid peaksid analüütikute arvates toetama järgmisi elamuehitajaid:

  • Barratt Developments
  • Crest Nicholson Holdings
  • Berkeley Group Holdings
  • Taylor Wimpley

Pangad

Eluasemehindade tõusust lõikavad otseselt kasu Briti pangad. Analüütikutele meeldivad sellised nimed nagu Lloyds Banking Group ja Barclays Plc, kuna nendele võiks stsenaarium olla järgmine: inimesed ostavad rohkem kinnisvara ning krediidinõudlus suureneb. Mida rohkem hüpoteeke müüakse, seda suurem on pankade käive.

Lisaks eluasemehindade tõusule ja majanduse paranemisele on oodata ka halbade laenude vähenemist.

Samas hoiatavad analüütikud, et investorid peaksid hoidma eemale globaalse ulatusega pankadest nagu HSBC ja Standard Chartered.

Countrywide

Analüütikutele meeldib Briti suurim kinnisvaraagentuur, mille aktsiate avalik esmapakkumine (IPO) toimus eelmise aasta märtsis. Countrywide’i aktsia on pärast IPOt peaaegu 80% tõusnud, seda eelkõige eluasemeturu paranemise tõttu.

“Me ootame Briti eluasemeturu jätkuvat paranemist ja suuremat kasumlikkust 2014. aastal,” teatas Countrywide eelmise aasta finantsaruandes.

Mullu teenis ettevõte kasumiks 16 penni aktsia kohta, kuid JPMorgani teatel võib eluasemeturu paranemine tõsta ettevõtte kasumi 42 pennini aktsia kohta.

Jaemüüjad

Briti majanduse buum on suuresti tingitud tarbijakindluse tõusust. Näiteks märtsis kasvas tarbijakindlus rohkem kui kuue aasta kõrgeima tasemeni, veebruaris kerkis jaemüük võrreldes möödunud aastaga 3,7%. See oli rohkem, kui analüütikud oskasid oodata.

Seetõttu meeldivad analüütikutele sellised jaemüüjad, mille kõigi suureks ja oluliseks turuks on Suurbritannia.

Jaemüüjatest soovitakse investeerida:

  • Next
  • Dunelm Group
  • WH Smith
  • Sports Direct International
  • Howden Joinery Group

Restaurant Group

Kuna majandus kasvab, soovib üha rohkem britte külastada pubisid ja restorane. Royal London Asset Managementi portfellihaldur Derek Mitchellile meeldib Briti börsifirma Restaurant Group, kuna sellele kuuluvad brändid Frankie & Benny’s, Garfunkel ja Chiquot. Restaurant Groupi eelmise aasta kasum oli 56 miljonit naela, mis on 17% rohkem kui 2012. aastal.

EasyJet

Briti odavlennufirma on majanduskriisist väljunud tugevamana ning see on analüütikute üks lemmikuid. EasyJeti reisijate arv kasvas veebruaris võrreldes möödunud aasta sama kuuga 2,9%.

Alates 2012. aasta jaanuarist pole Easy­Jeti reisijate arv kordagi kahanenud. Lisaks on ettevõte võitnud endale rohkem neid kliente, kes sõidavad äriklassis. See tõotab priskemat kasumit tulevikus. Aprilli alguses teatas Barclays, et EasyJetil on hea ärimudel.

ITV

Meediafirmadest soovitavad analüütikud Briti meediafirmat ITV, mille reklaamitulu tegi kriisi ajal suure languse. Nüüd on olukord teine, kuna eelmise aasta kolmandas kvartalis tegi ITV käive kolme aasta kiireima tõusu.

Kui ettevõtted tajuvad majanduskindlust, on nad nõus rohkem ka reklaamidele kulutama ja see peaks ITVd soosima. Aastaga on ITV aktsia 50% tõusnud. 

Üksikutele aktsiatele on alternatiiviks fondid

Peale üksikaktsiate on Briti majanduse taastumisse võimalik investeerida ka börsil kaubeldavate fondide (ETF) kaudu.

Investeerimisfirma Hargreaves Lansdowni juhi Adam Lairdi sõnul tasuks investeerida nendesse ETFidesse, mis ei jälgi mitte FTSE100, vaid FTSE250 esitust. Selleks soovitab ta investeerida näiteks HSBC FTSE 250 ETFi.  “Kui ettevõtete puhaskasum paraneb, võib näha edasist tõusu,” lisas Laird.

Erinevus on selles, et FTSE100 indeksis on palju ettevõtteid, millel on väike Briti osakaal ja suur globaalne ulatus. FTSE250 indeksis on keskmise suurusega ettevõtteid, mis lõikavad kasu otseselt Briti majanduse käekäigust. Viimase 12 kuu jooksul on FTSE100 tõusnud 3,1%, kuid FTSE250 17%.

Selleks aastaks prognoositakse Briti majandusele 3% kasvu ning see on üks lääneriikide suuremaid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. April 2014, 10:39
Otsi:

Ava täpsem otsing