ASi Helter-R eksomanik: kartell pole Eestis võimalik

Eliisa Matsalu 05. mai 2014, 11:14
Helter-Ri alkoholipood Tallinna reisisadamas.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20140505/NEWS/305059938/AR/0/AR-305059938.jpg

ASi Helter-R endine omanik Elmo Elrich ütles, et Eestis pole suurematel jaekaubanduskettidel võimalik hindades kokku leppida. „Vastasel juhul poleks ühtegi toimivat kaubandusketti."

Eelmisel nädalal sai rida kaubandusettevõtteid riigiprokuratuurilt süüdistuse 2009. aastal konkurentidega teatud viinade jaehindade tõstmise kokkuleppimises. Süüdistuse järgi on kartellikokkuleppega seotud Selver, Rimi Eesti Food, Maxima Eesti, Prisma Peremarket, Liviko ning Aldar Marketi ja Super Alko omanik AS Helter-R. Süüdistuse sai ka 11 ettevõtetega seotud isikut. Kartellisüüdistusele järgneb kohtumenetlus.

Elmo Ehrlich oli ASi Helter-R omanik ajal, mil prokuratuuri süüdistuse järgi jaeketid hinnakokkuleppe tegid. Ettevõtte kartellisüüdistusi ei oska Elrich enda sõnul kommenteerida, sest pole firmaga seotud 2010. aastast. „Kirjeldatud süüdistusest lugesin internetist,“ ütles ta.
Elrich märkis, et tema arvates pole Eestis selline kartellikokkulepe teostatav, kuna tootjaid on palju ja kõik soovivad rohkem teenida. Ühe tootja toote hinnatõus ei tekita tema sõnul kasumit, vaid kahandab seda, kuna toote müük väheneb.
„Kui sellel tasemel kokkulepped reaalsuses sünniks, poleks vabaturu tingimustes Eestis ühtegi toimivat kaubandusketti,“ ütles ta.

Süüdistuse järgi leppisid osapooled kokku 40protsendilise alkoholisisaldusega pooleliitriliste madalama hinnaklassi viinade jaehindade tõstmise vähemalt 63,50 kroonile. Riigiprokuratuuri pressiesindaja Kadri Tammai sõnul kasvas süüdistus välja 2012. aastal OG Elektra ja Liviko kartellikahtlusest. Menetluse käigus OG Elektra vastu tõendeid ei leitud ja ettevõttele süüdistust ei esitatud.

 

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    28. October 2014, 13:16
    Otsi:

    Ava täpsem otsing