Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Suured poeketid jäid Liviko kartellileppes lõplikult süüdi

  Raul PuuseppFoto: Andres Haabu

  Riigikohus ei andnud menetlusluba suurte poekettide ja Liviko kassatsioonile ning seega jäid jõusse Tallinna Ringkonnakohtu ja Harju Maakohtu varasemad lahendid, mille järgi osalesid Selver, Rimi, Prisma, Maxima ja teised nn Liviko kartellis.

  Mullu detsembris tegi Tallinna Ringkonnakohus otsuse, millega jättis jõusse varasema Harju Maakohtu süüdimõistva otsuse Tallinna Kaubamaja Grupp AS tütarettevõtja Selver AS, AS Liviko, Rimi Eesti Food ASi, Maxima Eesti OÜ ja Prisma Peremarket ASi ning 11 firma esindaja suhtes.
  "Selver AS, olles veendunud, et pole rikkunud ühtegi seadust, kaebas vastava otsuse edasi Riigikohtusse," andis Tallinna Kaubamaja juhatuse esimees Raul Puusepp börsiteate vahendusel teada. "Eile, 7. juunil teatas Riigikohus, et ei anna menetlusluba Selver AS-i kassatsioonkaebusele," lisas Puusepp.
  Sellega jõustusid Tallinna Ringkonnakohtu ja Harju Maakohtu varasemad lahendid. Ühtlasi ei võtnud Riigikohus menetlusse ka AS Liviko, Rimi Eesti Food ASi, Maxima Eesti OÜ ja Prisma Peremarket ASi ning firmade esindajate kaebusi ning nad kõik jäid seega lõplikult süüdi kartellileppes.
  "Selver AS kinnitab jätkuvalt, et ei ole sõlminud kartellikokkuleppeid, mistõttu on Riigikohtu otsus meile ootamatu, kuid Selver AS täidab oma kohustused vastavalt kohtuotsustele," teatas Puusepp.
  AS Liviko juhataja Janek Kalvi lisas, et ettevõte on pettunud Riigikohtu otsuses mitte võtta menetlusse kaubanduskettide ja alkoholitootja AS Liviko kaasust konkurentide vahelise kokkuleppe süüdistuses. "Mingeid keelatud kokkuleppeid Liviko ja kaubanduskettide vahel ei ole olnud ning seetõttu haavab Riigikohtu menetlusse mitte jõudmine meie õiglustunnet sügavalt. Kohtulahendeid täiendavalt kommenteerida ei pea me vajalikuks, kuid lõplikud kohtuotsused on täitmiseks," teatas Kalvi.
  Karm otsus
  Detsembris tegi ringkonnakohus Liviko kartelliasjas otsuse, jättes jõusse Harju maakohtu süüdimõistva otsuse. Kartellileppes süüdi mõistetud Eesti suurim viinatootja Liviko ning kaubandusketid Selver, Maxima, Prisma ja Rimi peavad otsuse jõustumisel maksma igaüks miljonitesse ulatuvaid kahjutasusid.
  Süüdistuse kohaselt sõlmis AS Liviko 2009. aasta juunis ja juulis konkurentsi kahjustava kokkuleppe madalama hinnaklassi viina müügiks konkureerivate ettevõtjatega ning Rimi Eesti Food ASi, Maxima Eesti OÜ, Prisma Peremarket ASi ja ASiga Helter-R.
  Süüdistuse kohaselt leppisid ettevõtted kokku, et 40protsendilise alkoholisisaldusega pooleliitrise ASi Liviko ja temaga konkureerivate äriühingute Altia Eesti ASi ja Liiwi Heliis ASi tarnitavate madalama hinnaklassi klaastaaras viina jaehind tõstetakse 63,50 kroonile (4,06 eurole). Hindade ühtlustumine toimus 09.07.2009–14.07.2009.
  Kogu protsessi vältel pole ei Liviko ega ka kauplejad end kartellis süüdi tunnistanud.
   
  Karistused
  Liviko - rahaline karistus 1 276 000 eurot ning aastase katseaja. Ettevõte peab tasuma 127 600 eurot. Ülejäänut ei tule maksta, kui katseaja jooksul ei sooritata uut kuritegu.
  AS Prisma Peremarket - rahaline karistus 1 156 000 eurot, millest tuli kohe tasuda 115 600 eurot, ülejäänud summa tasuda tingimisi aastase katseajaga.
  Rimi Eesti Food AS - rahaline karistus 3 584 000 eurot, millest tuli kohe tasuda 358 400 eurot, ülejäänud summa tuleb tasuda tingimisi aastase katseajaga.
  Maxima Eesti OÜ - rahaline karistus 1 907 000 eurot, millest kohe tuli tasuda 190 700 eurot, ülejäänud summa tasuda tingimisi aastase katseajaga.
  Selver AS - rahaline karistus 2 956 000 eurot, millest tuleb kohe tuli tasuda 295 600 eurot ja ülejäänud summa tasuda tingimisi aastase katseajaga.
  Kärt-Ragnar Kits - rahaline karistus 210 päevamäära, s.o 29 400 eurot, millest tuli kohe tasuda 2940 eurot ja ülejäänud summa tasuda tingimisi aastase katseajaga.
  Ivar Grossev - rahaline karistus 210 päevamäära, s.o 16 485 eurot, millest tuli kohe tasuda 1648,50 eurot ja ülejäänud summa tasuda tingimisi aastase katseajaga.
  Rando Galin - rahaline karistus 180 päevamäära, s.o 10 206 eurot, millest tuli kohe tasuda 1020 eurot ja ülejäänud summa tasuda tingimisi aastase katseajaga.
  Hallar Ränk - rahaline karistus 180 päevamäära, s.o 9540 eurot, millest tuli kohe tasuda 954 eurot ja ülejäänud summa tasuda tingimisi aastase katseajaga.
  Tiiu Valk - rahaline karistus 150 päevamäära, s.o 27 135 eurot, millest tuli kohe tasuda 2713,50 eurot ja ülejäänud summa tasuda tingimisi aastase katseajaga.
  Vaido Padumäe - rahaline karistus 150 päevamäära, s.o 11 100 eurot, millest tuli kohe tasuda 1110 eurot ja ülejäänud summa tasuda tingimisi aastase katseajaga.
  Marko Krusberg - rahaline karistus 150 päevamäära, s.o 2655 eurot, millest tuli kohe tasuda 265,50 eurot ja ülejäänud summa tasuda tingimisi aastase katseajaga.
  Robert Sibul - rahaline karistus 120 päevamäära, s.o 4380 eurot, millest tuli kohe tasuda 438 eurot ja ülejäänud summa tasuda tingimisi aastase katseajaga.
  Marge Saluste - rahaline karistus 150 päevamäära, s.o 8250 eurot, millest tuli kohe tasuda 825 eurot ja ülejäänud summa tasuda tingimisi aastase katseajaga.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Majanduslangus või mitte: tulekul on veel kolm intressitõusu
Euroopa Keskpangalt võib järgmine nädal oodata veel üht märkimisväärset intressitõusu, euroala majandus aga läheb järgmisel kahel kvartalil langusse. Eestis võib oodata küll majanduse olukorra halvenemist, aga inflatsioonist see meid ei päästa.
Euroopa Keskpangalt võib järgmine nädal oodata veel üht märkimisväärset intressitõusu, euroala majandus aga läheb järgmisel kahel kvartalil langusse. Eestis võib oodata küll majanduse olukorra halvenemist, aga inflatsioonist see meid ei päästa.
Lugu Ärimeestest ja Advokaatidest. Ja Kodanikust, kes neid ei kadesta. Kohe üldse
Leeri vahetamine, see on imelihtne, kirjutab Äripäeva arvamustoimetaja Karl-Eduard Salumäe.
Leeri vahetamine, see on imelihtne, kirjutab Äripäeva arvamustoimetaja Karl-Eduard Salumäe.
Ericsson ja Apple leppisid ära
Ericsson ja Apple sõlmisid kokkuleppe, mis lõpetab kõik ettevõtete vahelised kohtuvaidlused patentide globaalse kehtivuse osas.
Ericsson ja Apple sõlmisid kokkuleppe, mis lõpetab kõik ettevõtete vahelised kohtuvaidlused patentide globaalse kehtivuse osas.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Rannarootsi lihatööstus saab uued juhid
Tänasest asuvad Maag gruppi kuuluva Rannarootsi Lihatööstuse ASi juhatuse liikmete kohale Sven Sooman ja Karmo Aksel. Senine juht Silver Kaur lahkub nii Rannarootsi lihatööstuse kui Maag grupi juhatusest, teatas ettevõte.
Tänasest asuvad Maag gruppi kuuluva Rannarootsi Lihatööstuse ASi juhatuse liikmete kohale Sven Sooman ja Karmo Aksel. Senine juht Silver Kaur lahkub nii Rannarootsi lihatööstuse kui Maag grupi juhatusest, teatas ettevõte.
Sõjapõgenikud töötavad peamiselt töötlevas tööstuses
Eestis töötavatest sõjapõgenikest 60% leiab, et nad töötavad oma haridustasemest madalamal ametikohal, selgub Tartu Ülikooli uuringu esmastest andmetest.
Eestis töötavatest sõjapõgenikest 60% leiab, et nad töötavad oma haridustasemest madalamal ametikohal, selgub Tartu Ülikooli uuringu esmastest andmetest.
Operail müüs ära Ukrainas asuva vagunipargi
Eesti riigile kuuluv raudteefirma Operail müüs Ukrainas asuvad rendivagunid rohkem kui 6,5 miljoni euroga.
Eesti riigile kuuluv raudteefirma Operail müüs Ukrainas asuvad rendivagunid rohkem kui 6,5 miljoni euroga.

Olulisemad lood

Reinsalu Operaili kaubavahetusest Venemaaga: riigiettevõttel pole moraalselt selline äri lubatud
Operaili nikliäri Venemaaga on õiguslikult lubatud, kuid küsimus on, kas Eesti Vabariigi maksumaksjatele kuuluva äri jaoks on selline tegevus moraalselt aktsepteeritav, ütles välisminister Urmas Reinsalu valitsuse pressikonverentsil.
Operaili nikliäri Venemaaga on õiguslikult lubatud, kuid küsimus on, kas Eesti Vabariigi maksumaksjatele kuuluva äri jaoks on selline tegevus moraalselt aktsepteeritav, ütles välisminister Urmas Reinsalu valitsuse pressikonverentsil.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.