Teravamad pliiatsid tasub Eestis hoida

Mari Mets 20. mai 2014, 17:16

Kümme aastat on näidanud, et üksikud saadikud Euroopa Parlamendis midagi väga ära teha ei suuda, pigem tasub teravamad pliiatsid Eestis hoida, leiab Enn Veskimägi.

„Arvan, et olen välja mõelnud küll, kelle poolt hääletan. Mulle on tähtis, et ma tunneks inimest ennast ja tema erakonna hingeelu. Olen autoga sõites mõnda debatti kuulama juhtunud ja mind häirib see, et räägitakse liiga palju julgeolekust. Me oleme astunud Euroopa Liitu ja NATOsse ning sellega oleme oma julgeoleku taganud. Artiklid pealkirjadega, et Eesti võib olla järgmine ning nõuanded endistelt poliitikutelt pole vaimukad ega pädevad,“ ütles Standardi suuromanik Veskimägi.

„Ega meie saadikutest väga midagi sõltu, mina olen pigem seda meelt, et teravamad pliiatsid kuluksid meil hoopis siin kohapeal ära, need kuus inimest haihtuvad seal parlamendis ära. 10 aastat on näidanud, et parlamendis midagi oluliselt ära ei tehta,“ sõnas ta.

Ainus, kes on Veskimägi meelest suutnud jõuliselt mingid asjad läbi viia, on Siim Kallas, aga seda läbi komisjoni (Euroopa Komisjon – toim), parlament on selleks liiga suur, et midagi korda saata. Kuna kohad jagunevad riikidele vastavalt elanike arvule, siis on paratamatult nii, et need, kellel on rohkem võimalik oma häält kuuldavaks teha, seal asju ka ellu viivad. Reeglina juhivad Euroopa elu ikkagi Saksamaa ja Prantsusmaa, märkis Veskimägi.

Võrreldes Euroopa Parlamendiga on kohaliku omavalitsuse valimised tema hinnangul rohkem erakonna ja maailmavaate valimine, sest niikaua, kui on valimisnimekirjad, ei pruugi hääled minna üldse sellele, kellele need on tegelikuolt antud. Euroopa Parlamendi valimised on aga isikulisemad.

„Minule on mõni isik lihtsalt sümpaatne ja ma hääletan sellepärast, et meie arvamused lähevad maailmavaateliselt kokku ning ma usun, et ta suudab oma seisukohti ka seal parlamendis kaitsta. See aga ei tähenda, et ma usuks, et ta seal midagi ka päriselt ära teha suudab,“ lisas ta.

E-hääletamine kestab veebis homme kella 18ni ning valimisjaoskondades saab oma hääle Euroopa Parlamendi valimistel anda pühapäeval kella 20ni.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    22. May 2014, 10:02
    Otsi:

    Ava täpsem otsing