Rein Kilk: valige neid, keda isiklikult tunnete

Mari Mets 20. mai 2014, 11:33

IRLi ridadesse kuuluv mitmel rindel tegutsev ettevõtja ja Tartu volikogu esimees Rein Kilk soovitab valida europarlamendi valimistel võimalusel natukenegi tuttavaid kandidaate, kes kuuluvad Euroopas suuremasse fraktsiooni ehk ka tegelikult midagi otsustada saavad.

„Mul on see privileeg, et ma tunnen nii mõndagi kandidaati juba pikka aega, seega valingi neid, keda isiklikult tunnen, usaldan ning kellega ka piisavalt rääkinud olen, nii et mul on kujunenud arvamus, kuidas ta sellega tööga hakkama võiks saada,“ seletas Kilk.

Samas tõdes Kilk, et Eesti on nii väike, et kandidaatide isiklikult tundmine pole väga suur privileeg, sest eelkõige kohalikel valimistel valivadki inimesed neid, keda tunnevad. Ka europarlamendi valimistel on paljudel eestlastel kandidaatide vähesusest hoolimata siiski see võimalus olemas ning kui inimesed ei tunne sealt seltskonnast kedagi, on neil jällegi võimalus nendega tuttavaks saada, sest Kilgi sõnul on iga kandidaat meelitatud, kui keegi soovib nendega valimiste teemal rääkida.

Lisaks tutvusele soovitas Kilk pöörata tähelepanu sellele, millistesse fraktsioonidesse valijate lemmikkandidaadid europarlamendis jagunevad. „Tõetera on selles, kas kandidaat kuulub sellisesse fraktsiooni, kes otsustab midagi või mitte. Konservatiivid ja sotsid see otsustav fraktsioon paraku on,“ sõnas ta.

„Teine aspekt on see, kui läbilöögivõimeline saadikukandidaat tõenäoliselt on. Enamus meie kandidaate lähevad ja on sellega kadunud, me ei tea iial, mida ta seal teeb või tegemata jätab. Kui ta sellest ka räägib, ei saa ikka sotti. Tuleks mõelda sellele, mida praegused ja endised saadikud on seal juba ära teinud,“ ütles Kilk.

Kilk on arvamusel, et enamus praeguseid Euroopa Parlamendi saadikuid tuleks välja vahetada. „Nagu öeldakse ka pikale parlamendile, et kui te ka midagi head olete teinud, olete te sellegipoolest liiga kaua siin istunud. Peale mõne harva erandi ei teeks värskendused saadikute koosseisus kindlasti paha,“ lisas ta.

E-hääletamine kestab veebis homme kella 18ni ning valimisjaoskondades saab oma hääle Euroopa Parlamendi valimistel anda pühapäeval kella 20ni. 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. May 2014, 08:17
Otsi:

Ava täpsem otsing