Rivo Sarapik • 25. mai 2014 kell 19:36

Rumm: küpses ühiskonnas valitakse konfliktita

Tänavuste europarlamendi valimiste madala aktiivsuse taga on keskse konflikti puudumine, leidis Euroopa Komisjoni esinduse juht Hannes Rumm.

"See küpse ühiskonna tunnus, et inimesed lähevad valimiskastide juurde ka ilma selleta, et oleks selline tugev konflikt õhus," selgitas ta ERRi valimisstuudios. Eelmisel, 2009. aastal toimunud valimistel oli konflikt Indrek Tarand vs parteipoliitika. Toona ulatus valimistel osalemise protsent ligi 44, tänavu 36 protsendini.

"Võib-olla Eesti vähem, aga mõned Ida-Euroopa riigid peavad küll vaatama peeglisse, sest kui valimisaktiivsus on alla 20 protsendi ja seda juba kolmandat korda järjest, siis on tõesti midagi valesti," kommenteeris ta. "Sellisel juhul tekib ka küsimus, et kui juba Euroopa Liidus oled, siis kas eesmärk oli ainult sinna saada, või on eesmärk seal ka midagi teha, midagi muuta, midagi enda jaoks paremaks teha."

Hetkel kuum