Aktsiiside tõstmine toob miljoneid kulu

Rivo Sarapik 29. mai 2014, 17:38

Maagaasi ja kerge kütteõli aktsiisi kergitamine toob riigile lisakulutusi enam kui miljon eurot, ennustab siseminister Hanno Pevkur.

Pevkur juhtis rahandusminister Jürgen Ligile saadetud märgukirjas tähelepanu, millised kulud kaasnevad täna valitsuse heakskiidu saanud aktsiisimuutustega.

Näiteks kerge kütteõli erandi kaotamine ja selle aktsiisi kallinemine võib maksta vähemalt miljon eurot aastas. See avaldab mõju eelkõige omavalitsustele, kes kasutavad õlikatelt, sest edaspidi tuleb neil osta alternatiivseid kütuseid, näiteks diislikütust, mis on kuni 38% kõrgema hinnaga.

Vedelkütuse erimärgistamise seaduse muudatusega kaasneb järgmisel aastal 530 000 eurot lisakulu ka Politsei- ja Piirivalveametile (PPA), sest ameti laevadel ning radaripositsioonidel kasutatakse erimärgistusega diiselkütust. Lisaväljaminekuga pole eelarves arvestatud.

Sisekaitseakadeemia Muraste küttekulud kallinevad kerge kütteõli ja maagaasiaktsiisi kallinemise tõttu järgmisel neljal aastal kokku enam kui veerand miljoni euro võrra.

Lisaks tõi Pevkur välja, et ei ole analüüsitud maagaasi aktsiisimäära tõusu mõju avaliku sektori hoonetele.

Valitsus otsustas täna järsult aktsiise tõsta. Järgmisel aastal kallineb alkoholiaktsiis 15% ning ülejärgmisel aastal 10% võrra. Varem plaaniti mõlemaks aastaks viieprotsendilist aktsiisitõusu. Samuti keelatakse erimärgistatud kütuse kasutamine kütmisel järgmise aasta 1. maist. Tuleva aasta 1. maist kallineb maagaasi aktsiis viiendiku võrra.

Tubaka- ja alkoholiaktsiisi tõstmisega plaanib riik koguda järgmisel aastal 28 mln eurot lisaraha. Maagaasiaktsiisi kallinemine peaks tooma 3,5 ja erimärgistatud kütust puudutavat muutused 32 mln eurot.

Äripäev selgitab homses juhtkirjas, et aktsiiside kiirel tõstmisel pole sisulist põhjendust ning tegemist on eelarveakude lappimisega.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    02. June 2014, 13:27
    Otsi:

    Ava täpsem otsing