Vuti MMi esikoht toob võitjariigile börsitõusu

Juhan Lang 30. mai 2014, 10:58

Au, kuulsus ja miljonite fännide imetlus pole sugugi kõik, mis kaasneb jalgpalli MMi võiduga. Investeerimispanga Goldman Sachsi analüütikud on kokku pannud mahuka analüüsi, mille järgi tabab võitjariigi kodubörsi pea alati korralik tõusulaine.

Tõsi küll, 67 leheküljelise raporti järgi on tõus lühiajaline, vahendab meediakanal CNBC. Raporti autorid Dominic Wilson ja Jan Hatzius selgitavad raportis, et ajalooliselt võib finaalile järgnenud nädalatel näha võitjariigi kodubörsil selgelt paremat tootlust.

Raporti järgi näitab koduturg esimesel kuul globaalsest turust keskmisel 3,5 protsendi võrra paremat tootlust, kuid kolme kuuga hajub see edu märkimisväärselt. Aasta pärast võitu jääb börsi tootlus turgude keskmisele juba 4% võrra alla. "Sõnum näib olevat: naudi edu, kuniks seda on," seisab raportis.

Analüütikute hinnangul pole tegu pelgalt kokkusattumusega. Võrreldes võitjariikide aktsiaturge maailma aktsiaturge kajastava indeksiga MSCI World Index, kordus muster märkimisväärse järjekindlusega.

Nõnda on alates 1974. aastast peaaegu kõigi võitjariikide finaalijärgse kuu tootlus turukeskmist edestanud. Ainsa erandini toovad analüütikud välja Brasiilia 2002. aasta võidu, mil riiki räsis ühtaegu nii majandus- kui valuutakriis.

Veel üks asi, mida peaks silmas pidama, on see, et teisele kohale tulnu kodubörs on näidanud finaalijärgselt kehvemat tootlust. Goldman Sachsi teatel on see nii olnud seitsmel juhul üheksast. Võrreldes MSCI indeksiga oli hõbemedalistide koduturu keskmine tootlus finaalijärgsel kuul 1,4 protsendi võrra madalam ja kolme järgneva kuu jooksul lausa 5,6% kehvem.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. May 2014, 10:58

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing